P-pille stop - sådan gør du
Opdateret 9. december 2021
Har du prøvet at stoppe med p-piller eller anden hormonprævention som fx hormonspiral, p-stav, minipiller eller p-ring?
Eller overvejer du det?
Så er du ikke alene. Jeg har selv været nødt til at droppe p-pillerne, på grund af for mange bivirkninger.Hvis du overvejer at stoppe med din hormonprævention, så går der sikkert en masse tanker igennem dit hoved:
• Vil jeg opleve hormonelle bivirkninger?
• Hvornår kommer min menstruation tilbage?
• Hvad kan jeg gøre for, at det går så nemt som muligt med så få bivirkninger som muligt?
Alt det får du svaret på i den her uges video og blogindlæg.
Lyt til alle min podcast episoder her.
Men lad os først tale lidt om hvordan p-piller virker.
(Og når jeg siger p-piller i resten det her blogindlæg, så mener jeg for nemhedens skyld alle typer af hormonprævention, også hormonspiral, p-stav, p-ring og minipiller, selvom det selvfølgelig kun dækker over en af typerne. Hvis du er nysgerrig på at lære mere om de forskellige typer af hormonprævention, kan du downloade min præventionsguide her)
P-piller ændrer din hormonbalance
P-piller, minipiller, p-stav, p-ring og hormonspiral ændrer din hormonbalance.
De indeholder kunstigt østrogen og progesteron (alt efter typen af hormonprævention). Når du dagligt får et tilskud af de syntetiske hormoner (ja, det er syntetiske udgaver af hormoner – de kan ikke sammenlignes med dine egne hormoner, og det er derfor, de kan give bivirkninger), så blokerer de for signalet fra hjernen til æggestokkene, der siger, at de skal producere dine egne naturlige kønshormoner. Det får med andre ord dine æggestokke til at falde i søvn og standser din egen produktion af kønshormoner og ægløsningen. Det er lidt som at hjernen “Super, jamen så står jeg bare lige i venteposition” og venter på, at hormonniveauerne falder igen, så den kan sætte en ny ægløsning i gang.
Din cyklus har i øvrigt en naturlig ‘præventions-periode’ lige efter din ægløsning. Folliklen, som ægget har ligget i, begynder nemlig at producere progesteron, og det fortæller hjernen, at den ikke skal lave en ny ægløsning endnu. Dem, der opfandt p-pillen, prøvede at imitere den her fase ved at tilføje kroppen syntetisk progesteron – og det virkede. Så når du bruger dem, svarer det til at være konstant i din præmenstruelle fase, den som jeg kalder for nestingfasen.
Fun fact: Når du er på p-piller og holder en pause, så begynder din cyklus at vågne igen. Derfor er der en let øget risiko for at blive gravid lige inden, du starter på den næste pakke. Forskning har vist, at pausen slet ikke er nødvendig (den blev blandt andet integreret for at få paven til at acceptere p-piller), og at du kan springe den over. Vend det dog altid med din læge først før du ændrer i din hormonprævention, da nogle kan opleve bivirkninger af at springe pausen over.
OBS: Der er nogle typer af hormonprævention som fx hormonspiral og minipiller, som for nogle ikke lukker ned for ægløsning. Man mener at ca. 25% af kvinder stadig vil have en cyklus fx på hormonspiral i takt med at mængden af hormonerne begynder at falde, Hormonspiralen går dog stadig ind og påvirker din hormonbalance, også selvom den sidder lokalt i livmoderen, og derfor kan have mange af de samme bivirkninger som p-piller.
Hvad sker der, når du laver du stopper med hormonprævention?
Når du stopper med hormonprævention, så skal din krop i gang med at danne dine egne kønshormoner igen.
For nogle vil det gå helt uden problemer og menstruationscyklussen starter op igen som om intet var hændt.
Mens det for andre er det en helt anden historie.
Det kan være, at din menstruationscyklus tager lang tid om at komme tilbage.
Måske går der måneder eller år (jeg har hørt historier om op til 2 år, før menstruationen kom tilbage).
Man siger generelt, at hvis det tager mere end 6 måneder, før din menstruation vender tilbage efter du er stoppet med hormonprævention, har du det der kaldes sekundær amenoré (udebleven menstruation) og det kan være en bivirkning fra hormonpræventionen, men det kan også skyldes en underliggende hormonubalance, som det blot har skygget over, fordi din naturlige hormonproduktion har været sat ud af funktion.
Hvilke bivirkninger, kan jeg opleve?
Lang ventetid før din menstruation vender tilbage er én bivirkning.
Men hvad med de andre?
Jeg møder kvinder, der kommer med bivirkninger efter hormonprævention som fx udbrud af akne, vægtøgning, PCOS eller hårtab.
Man kalder det også for "Post-Birth Control Syndrome”. Og hvis du fx prøver at google ‘Mirena Crash’, vil du finde en masse historier fra kvinder, der har oplevet slemme bivirkninger, da de fik taget deres hormonspiral Mirena ud.
Vi får ofte oplyst, hvilke bivirkninger vi kan forvente mens vi bruger dem, men det er desværre sjældent, at vi som forbrugere får at vide, hvor store konsekvenser, der kan være lige efter p-pille eller hormonspiral stoppet, når kroppen skal finde tilbage sin egen produktion af hormonerne.
Værre endnu: Mange stopper med hormonprævention for at blive gravide. Og hvis vi fx stopper med det i 30’erne, hvor vores fertilitet allerede er langt lavere end den var i 20’erne, og vi skal vente et par år ekstra på grund af bivirkninger, før vores ægløsning og menstruationscyklus kommer tilbage…
Ja, så koster selv et år eller to os dyrebar tid, og kan reducere chancen for overhovedet at nå at få børn.
Hvad kan du så gøre for at skabe de bedste omstændigheder før og efter dit p-pille stop?
Nu hvor vi har årsagen på plads, så lad os kigge efter løsningen.
Lad os starte med maden.
Du er hvad du spiser
En af de mest effektive måder, at skabe langvarige hormonel balance er ved at sørge for at vælge de rigtige fødevarer.
Hvorfor?
Fordi dine hormoner dannes fra næringsstoffer fra maden, herunder fedt (kolesterol) og protein.
Dit hormonsystem har desuden brug for forskellige næringsstoffer – fx selen, zink, b-vitaminer og magnesium – til at udføre alle de mange processer, det skal klare.
Forestil dig, at du skal til at bygge et hus igen (som i en periode var blevet revet ned), og du har brug for både mursten, mørtel, redskaber, vinduer, døre og tag til at få det bygget.
Hvis dit hus mangler mørtel, ja så er det rigtig svært at få det op at stå.
Eller hvis det mangler vinduer, så kan det jo stadig fungere som et hus…det er bare ikke et særligt godt hus at bo i.
Så:
Det gælder om at vælge de rigtige fødevarer.
Desværre er den moderne kost ikke særlig behjælpsom for vores hormonsystem.
Her er tre faktorer, som gør det sværere for vores hormoner at finde balance i dag:
-
Næringsfattig mad
Et ting er, at maden i dag indeholder langt mindre næring end den gjorde engang. Vores jord er så udpint, at vi kun får en brøkdel af de mineraler og vitaminer fra kosten, som vi har brug for. Derfor kan det i nogle tilfælde være en god idé at supplere med kosttilskud, som jeg nævner senere i blogindlægget. Men jeg vil altid anbefale dig at starte med kosten alligevel. -
Hurtige kulhydrater
En anden ting er, at vi ofte lever på hurtige kulhydrater og fixes, der tærer på hormonsystemet. Koffein, sukker og hvidt brød og pasta stresser simpelthen din krop indefra. Det får dit blodsukker til at køre op og ned hurtigere, end det kan følge med, og det øger dine stresshormoner. -
Mangel på grøntsager, gode fedtstoffer og nok protein
Endelig glemmer de fleste af os at få nok grøntsager (som blandt andet er vigtigt for leveren til at fjerne alle de overskydende hormoner), gode sunde fedtstoffer, som er det alle hormonerne er bygget af (kolesterol), og protein der holder blodsukkeret stabilt og påvirker den strukturelle del af hormonerne.
Så her er nogle principper du kan fokusere på op til og efter dit p-pille stop, når det handler om maden:
-
Få gode og sunde fedtstoffer
Vores hormoner dannes fra kolesterol, så vi har brug for nok fedtkilder til at danne fedt. Vi har også brug for fedt for at optage vigtige vitaminer for cyklussen som fx A, D, E og K. Vælg sunde kilder til fedt som fx kokosolie, avocado, olivenolie, kerner og nødder
-
Spis mere protein
Proteiner er den strukturelle komponent i hormoner, så hvis du ikke får nok protein, kan du ikke danne nok hormoner. En kost med lavt proteinniveau kan sænke niveauet af hormoner og kan få kroppen til at lagre mere fedt. På den anden side kan for meget protein skade nyrerne, så gå efter ca 25% af protein i din kost. Animalsk protein indeholder alle de essentielle aminosyrer, du har brug for, så det er det nemmeste for at få dækket dit behov. Hvis du vegetar eller veganer, så vær opmærksom på at spise meget varierede kilder til protein, så du får dækket dit behov. Nogle oplever flere hormonelle ubalancer som veganer, hvor andre oplever bedring, så lyt til din krop.
OBS: Hvis du har udviklet Post-Pill PCOS (dvs. den hormonelle ubalance PCOS med forhøjede androgene hormoner afledt af p-pillerne) er det ekstra vigtigt at du får nok protein og spiser og lever efter et stabilt blodsukker, da den midlertidige PCOS skyldes at p-piller øger Sex Hormone Binding Globulin (SHBG), der binder sig til testosteron. Når du fjerner indtaget af den daglige pille, får det SHBG til at falde hurtigt, så der frigives en masse frit testosteron, og det kan øge risikoen for PCOS. -
Seed Cycling
Du kan også afprøve konceptet Seed Cycling, hvor du synkroniserer hvilke kerner du spiser i hver fase i din cyklus (sesamfrø i Menstruating), græskarkerner i Opening, hørfrø i Ovulating), solsikkekerner i Nesting). Selvom forskningen endnu ikke har bekræftet dets effekt på hormonbalance, har jeg fra mine kolleger erfaret at det kan være et gavnligt middel, hvis du har en uregelmæssig cyklus. Snig dem fx ind i dadelkugler (med gode fedtstoffer) eller i smoothies.
Kosttilskud mod p-pille stop
-
B-vitaminer
Når du bruger hormonprævention, som tages oralt (fx p-piller eller minipiller), så kan det påvirke din optagelse af næring fra maden. P-pillen er blandt andet sat i sammenhæng me mangel på vitamin B2, B6, B9, vitamin C og zink. Så selvom du spiser alt det rigtige, så er dine tarme simpelthen dårligere til at optage det.
B-vitaminer er vigtige for din stressrespons, dit nervesystem, din lever og for din hormonbalance helt generelt. Du kan overveje både op til og efter dit stop med hormonprævention at sørge for at få nok b-vitaminer. Det finder du fx i bønner, kornprodukter, grøntsager, frugt, fisk og kød.
Du kan også overveje at tage et tilskud B-vitaminer. Vælg gerne b-vitaminer i deres aktiverede form, som fx B-active fra Biosym, da de er nemmere for kroppen at optage. -
Zink
Zink er et mineral, som er vigtigt for udviklingen af folliklen i din menstruationscyklus. Zink finder du bl.a. i østers og græskarkerner, men du kan også overveje at tage det som et tilskud. -
Selen
Selen er også vigtigt for folliklens udvikling. Det finder du bl.a. i paranødder og fisk, æg og skaldyr. Du kan også overveje et tilskud. -
Magnesium
Magnesium spiller en vigtig rolle for din hormonbalance og nervesystem, og indgår i over 300 forskellige processer i kroppen. Du finder magnesium bl.a. i solsikkekerner og mørk chokolade.
Lev efter din cyklus
Det sidste tip jeg vil give dig med er at begynde at leve efter din cyklus.
Og det kan være du tænker:
“Men jeg har jo ikke nogen cyklus – den er jo ikke kommet tilbage?”
Indtil din cyklus kommer tilbage, kan du leve efter de fire faser ved at leve efter månens fire faser.
Det handler om at mærke efter, hvordan at energien er forskellig fra fuldmåne (det som svarer til ægløsning) og til nymåne (det som svarer til menstruation).
Du kunne fx lave et lille fuldmåne eller nymåneritual.
Du kan lære mere om de fire faser og at leve efter din cyklus i min gratis Cyklusguide.
Og jeg har også designet et gratis 1-times foredrag, hvor jeg guider dig igennem de fire faser i din cyklus.
Mærk din feminine energi
At leve efter sin cyklus handler om at finde hjem til sin indre feminine energi.
Giv dig selv lov til at have perioder, hvor du laver mindre, og perioder hvor du giver den gas.
Mærke efter hvad du har LYST til og mindre hvad du SKAL gøre.
Omfavne nydelse, sjov og leg i din hverdag.
Danse, elske og grine så meget som du kan.
Spørg dig selv:
• “Hvad er femininitet for mig?”
• “Hvornår føler jeg mig allermest feminin?”
• “Hvad kan jeg gøre – lige nu – for at dyrke min feminine side?”
Hvis det her lyder svært i dine ører, så kan det også skyldes hormonpræventionen.
Nogle typer af p-piller og minipiller har en maskuliniserende effekt på dig.
Den syntetiske udgave af progesteron – kaldet gestagen på dansk – ligner nemlig mere testosteron (det mandlige hormon) end det ligner progesteron.
Det er derfor, at nogle kvinder oplever, at de får øget akne og hårtab, når de bruger hormonprævention.
For det er sådan de mandlige hormoner påvirker os.
Og forskning viser, at hormonpræventionen med de her androgene hormoner booster områder i hjernen, der får vores hjerner til at ligne mænds.
Så…
Hvis du føler det er svært at mærke din feminine side på hormonprævention, så kan det muligvis være på grund af det.
Og det er endnu en god grund til at finde en anden præventionsløsning.
Hvor lang tid tager det før min krop er i balance efter et p-pille stop?
Åh.
Det er spørgsmålet til en million.
Og jeg kan desværre kun sige:
Det kommer an på.
Jeg ved det godt, ret irriterende svar.
Men det kommer an på din krop og genetik.
Det vil være unikt for dig, hvor god din krop er til at komme tilbage til sin egen menstruationscyklus igen.
Hvis du har en søster eller andre familiemedlemmer, så spørg evt. dem hvordan det gik for dem og hvor lang tid det tog.
Du er dog ikke helt overladt til skæbnen.
Der ER meget du selv kan gøre.
Jovist, hvis du går til din læge vil du sandsynligvis få at vide, at du bare skal vente indtil cyklussen kommer tilbage.
Og hvis du brugte hormonpræventionen for at behandle dine symptomer, så vil du sikkert få at vide, at den eneste løsning er at hoppe tilbage på det igen.
Men det behøver ikke være den eneste løsning.
Mit ønske med det her blogindlæg er at fortælle dig:
Der er ting du selv kan gøre.
Mad, yoga og kosttilskud kan hjælpe dig en stor del af vejen.
Det vil dog ikke løse problemet for alle, og i de tilfælde vil jeg altid anbefale dig at søge hjælp hos din læge.
Men du kan starte med at følge de her principper for at give din krop en kickstart.
Det sidste (og måske vigtigste) tip: Start INDEN dit p-pille stop.
Når du stopper på hormonprævention skal din krop til at danne sine hormoner fra bunden igen.
Og for at den kan det, er det vigtigt den har alle de rigtige byggesten, det øjeblik du smider pillerne i skraldespanden.
Du kan selvfølgelig også vælge at stoppe fra den ene dag til den anden (OBS – det er altid en god idé lige at vende det med din læge, før du skifter præventionsform, og sætte dig godt ind i alternativerne til hormonprævention)
Det bedste ville være at starte minimum 3 måneder før du stopper. Brug forslagene i det her blogindlæg, så du skaber de bedste betingelser for din krop.
Jeg har haft flere med på mit kursus Hormoner i Balance, som har brugt kurset til netop det formål: at gøre kroppen klar til et droppe hormonpræventionen.
Nu kan du godt begynde at glæde dig
Det sidste jeg vil slutte af med at sige er:
GLÆD DIG.
Du er på vej til at få din fantastiske cyklus tilbage igen efter dit stop med hormonprævention.
Og det er en helt fantastisk rejse, du er på vej ind i, når din menstruationscyklus er tilbage.
Din menstruationscyklus er et eventyr af følelser, der vil tage dig til ekstatiske højder – og ja, også til de dybere stunder.
Vi har brug for begge dele.
Når du bruger hormonprævention, og du ikke har en cyklus, har du det på samme måde hver dag.
Det kan lyde som en lettelse…
Men ligesom du går glip af de dybtgravende følelser, der får dig ind til kernen af dine problemer og udfordringer…
Så går du også glip af farverige og euforiske tider.
Og det er en skam.
Men bare rolig, du får dem tilbage om lidt.
Hold øje med hvordan du har det
Det er også en god idé at holde øje med, hvordan du har det efter du er stoppet med hormonpræventionen.
Ikke kun i ugerne efter…
Men også efter 3 måneder og 6 måneder.
Det kan du fx bruge min gratis Cykluskalender til.
Hvad du sandsynligvis vil opleve er, at du forandrer dig.
Måske begynder du at lytte til mere musik.
At få lyst til at danse spontant.
Det kan være du ser på din partner på en ny måde (måske bliver du mindre eller mere tiltrukket).
Vær nysgerrig, skriv dagbog og vær opmærksom.
Nyere forskning viser, hvordan hormonprævention går ind og forandrer vores hjerne som kvinder.
Så jeg vil ikke blive overrasket, hvis du begyndte at lære dig selv at kende som en helt ny kvinde.
Uanset hvem du bliver til, så ønsker jeg dig det allerbedste i overgangsfasen og rejsen hjem til dig selv igen.
Hvad skal jeg så bruge i stedet for som prævention?
Det har jeg heldigvis skrevet et andet blogindlæg om.
Der fortæller jeg dig om fordele og ulemper ved hormonfrie præventionsmuligheder som fx kondom, pessar, fertilitetsforståelse og kobberspiral.
Få hormonerne i balance igen med hormonyoga
Har du prøvet hormonyoga? Det er effektivt middel til at få hormonerne tilbage i balance igen, hvor alle kan være med, uanset om du har prøvet yoga før eller ej. Du kan få en gratis prøveperiode på min online yogaplatform. Her får du adgang til alle mine yogavideoer, meditationer og akupressurøvelser.
Du bliver også en del af vores lukkede facebookgruppe, hvor du kan sparre med andre kvinder om cyklus, hormoner, yoga og alt det der handler om at være kvinde.
Hvad med dig – hvordan var din oplevelse med et p-pille stop?
Fortæl mig i kommentarsporet:
• Hvad skete der, da du stoppede?
• Hvad virkede – eller virkede ikke – for dig?
• Hvor lang tid tog det før din cyklus kom tilbage?
• Hvordan har du det i dag?
• Hvilken præventionsform bruger du nu?
Jeg vil elske at høre fra dig 🥰
Kærlig hilsen
Om Laura Grubb
Jeg hedder Laura, og min passion er at vise dig, hvordan du får et liv i bedre balance ved at forstå dig selv gennem din menstruationscyklus og hormoner. Jeg er oprindeligt uddannet cand.soc i Service Management, men valgte efter et stressammenbrud at uddanne mig som hormonyogalærer og kostvejleder med speciale i hormonsystemet. Mit ønske er give dig værktøjerne til at få en krop i balance, samtidig med du lærer, hvad der kendetegner dig som kvinde og hvordan du kan gøre din menstruationscyklus og hormonbalance til din største styrke. Det er min mission – og jeg glæder mig til at have dig med på rejsen.
Følg med på Instagram, Facebook og Youtube
Ansvarsfraskrivelse
Information i dette blogindlæg har kun til formål at informere og oplyse. Indholdet er et resultat af Lauras egen research og erfaringer. Indholdet er ikke tænkt som en erstatning for rådgivning af en læge eller anden sundhedsrådgiver eller anden information fundet på et produkt eller pakke. Brug ikke indholdet til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller sygdom, eller til at udskrive medicin eller anden behandling. Tal altid med din læge eller anden sundhedsrådgiver, før du tager nogen medicin, kosttilskud, urter eller foretager nogen behandling for et helbredsproblem. Hvis du har eller mistænker, at du har et medicinsk problem, kontakt din læge omgående. Afvis ikke lægelig rådgivning og afvent ikke at søge lægehjælp på grund af noget, du har lært via min hjemmeside og andre kanaler. Information og udtalelser vedrørende kosttilskud og præventionsmidler er ikke evalueret af Sundhedsstyrelsen og er ikke tiltænkt at diagnosticere, behandle eller eliminere nogen sygdom.
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller opret dig som bruger for at skrive en kommentar