Hvis ikke p-piller - hvad så?

p-piller

Hvis du overvejer at gå af p-pillen, så står du nok med spørgsmålet: Hvad skal jeg så bruge som prævention i stedet?

Jeg har gjort det nemmere for dig, og samlet mine bedste bud på hormonfrie alternativer til p-pillen.

Dengang jeg stoppede på p-piller, stillede jeg mig selv det samme spørgsmål.

Hvad kan jeg bruge af prævention, hvor jeg undgår at tilføre syntetiske hormoner til min krop?

Jeg begyndte at researche og prøvede mig frem på min egen krop for at finde ud af, hvad som var bedst.

Jeg kom frem til de her løsninger, som efter min mening er de bedste, hvis du gerne vil undgå hormonel prævention:


Hvilke hormonfrie alternativer til p-piller findes?

Her er en oversigt over nogle af de muligheder, der findes på markedet lige nu. Der kommer indimellem nye metoder til, så husk at tage din sundhedsvejleder med på råd, når du skal vælge præventionsform.

Kondom

 • FORDEL: Den eneste præventionsform (udover Femidom), der også beskytter mod kønssygdomme. Så et godt valg, hvis du har skiftende partnere.

 • ULEMPE: De kan føles lidt upraktiske, og kan i nogle tilfælde gå i stykker/falde af. Nogle oplever også, at de hæmmer følsomheden for manden. Tåles ikke ved latexallergi.

 • PRIS: Afhængig af mærke og type koster de ca. 5-10 kr/stk.

OBS: Hvis din partner har modstand på at bruge kondomer, så kan det være fordi I bruger den forkerte størrelse eller type. Hvis I er vant til for små kondomer, kan I fx prøve dem her i stedet.


Pessar + sæddræbende creme

 • FORDEL: Hvis det sidder korrekt, kan hverken manden eller kvinden mærke det under sex.

 • ULEMPE: Beskytter ikke mod kønssygdomme, og det skal sidde i minimum 6 timer efter sex. Hvis man har sex gentagne gange, skal der tilføjes mere sæddræbende creme.

 • PRIS: Koster ca. 500kr og holder i 2 år, plus løbende udgift til sæddræbende creme

Der findes i dag et nyt pessar kaldet Caya, som ikke skal tilpasses hos din læge og passer til alle kvinder. Jeg anbefaler dog, at du får en instruktion af din læge i, hvordan du bruger det, da det kan tage noget øvelse at bruge det korrekt. 

 

Fertilitetsforståelse (FAM - Fertility Awareness Method)

Hvis du har hørt om Kalendermetoden, tænker du måske, at det her er en meget usikker metode. Men der findes forskning, der viser, at hvis du bruger den her metode, kaldet Sympto-Thermal Method, korrekt og er oplært hos en certificeret underviser, så har den op til 99,6 % effektivitet.

Metoden er baseret på, at man udregner sit fertile vindue. Det er nemlig ikke hver dag i cyklussen, at du kan blive gravid, men kun i dagene op til og efter ægløsning. Det skyldes, at sæd kan overleve i livmoderen i op til 5 dage, så selvom du kun har ægløsning i 24 timer, gør det, at vinduet bliver større.

Der findes flere tilbud på markedet, som baserer sig på fertilitetsforståelse, som fx Kindara, Natural Cycles, Daysy og Read Your Body. De bruger forskellige algoritmer og tilgange til metoden og derfor har de også forskellige niveauer af effektivitet.

Jeg har personligt prøvet dem alle, og var i en årrække størst fan af Daysy, fordi den var den nemmeste at bruge. Jeg skulle blot tage min temperatur om morgenen, uanset hvornår jeg vågnede, og så fortalte den mig, om jeg skulle bruge en barrieremetode som fx kondom eller ej. Med de andre metoder som fx Kindara og Natural Cycles skulle man tage sin temperatur på samme tid hver morgen.

Efter jeg kom i kontakt med Anna Sofie Holst fra @cycleawareness, som er certificeret underviser i FAM, lærte jeg dog, at de metoder som kun baserer sig på at måle kropstemperaturen (Daysy og Natural Cycles) har en forholdsvis høj usikkerhed, og at hun frarådede brugen af dem.

Jeg valgte at tage et forløb hos hende for at blive oplært i Sympto-Thermal Metoden, der både bruger temperatur og observation af udflåd for at opnå en sikkerhed på op til 99,6%. Vi startede med at bruge pen og papir, men i dag findes der en app - Read Your Body - som er udviklet til den her metode.

Hvis du overvejer denne metode, vil jeg opfordre dig til at tage et forløb hos en certificeret underviser for at være sikker på, at du bruger metoden korrekt. Selvom det er en investering, så har du når du først har lært det, ikke flere udgifter til prævention (udover en barrieremetode i det fertile vindue), og du kan bruge det resten af livet med din cyklus. På den måde ligner det samme omfang af udgifter som kan være til fx p-piller eller Daysy.

 • FORDELE:

  • Nul bivirkninger

  • Du lærer din krop og cyklus bedre at kende

 • ULEMPER:

  • Det kræver en indsats fra dig især i læringsperioden, hvor du skal lære at bruge metoden

  • Den kræver involvering af din partner, som skal være med på at bruge en barrieremetode i det fertile vindue.

 • PRIS:

  • Anbefales: Et forløb hos en certificeret underviser i fertilitetsforståelse, fx hos Anna Sofie Holst. Varer 5 måneder og koster ca. 3000 kr.

  • Read Your Body appen (koster 115,-kr om året)

  • Udgift til et BBT (Basal Body Temperature) termometer med to cifre. Hvis det ikke fungerer for dig at tage temperaturen på samme tid hver dag, så kan du i stedet bruge en TempDrop (armbåndsmåler).

  • Udgifter til en barrieremetode i det fertile vindue, fx kondomer.


Kobberspiral

Virker ved, at kobberet i spiralen er giftigt for sædcellerne, og derfor kan de ikke komme længere end til livmodermunden

 • FORDEL: Stopper ikke din naturlige cyklus - du vil stadig have ægløsning

 • ULEMPE: Mange kvinder oplever desværre bivirkninger som fx kraftige blødninger, kramper og zinkmangel (læs mere om fordele/ulemper lige her).

 • PRIS: ca. 500 kr, holder op til 5 år

Du kan læse mere om fordele og ulemper ved kobberspiral i mit blogindlæg her.

 

Femidom

Kaldes ‘det kvindelige kondom’. Indsættes i kvindens skede inden sex og kan kun bruges én gang.

 • FORDEL: Beskytter mod kønssygdomme, kan bruges ved latexallergi.

 • ULEMPE: Det kan være lidt svært at sætte på plads og kan gå i stykker.

 • PRIS: Ca. 30-40 kr/stk

 

Afbrudt samleje (eller “at hoppe af i Roskilde” 😉 )

Afbrudt samleje vil sige, at manden trækker sig ud før udløsning.

 • FORDEL: Kræver ingen anden prævention

 • ULEMPE: En temmelig usikker metode, da præ-sperm kan gøre kvinden gravid, men også sæd i urinrøret, hvis man har sex flere gange i træk.

 • PRIS: Gratis - men med en eventuel baby til følge ;)


Og hvad bruger jeg så, tænker du måske?

Jeg benytter fertilitetsforståelse med Read Your Body appen, som jeg er blevet oplært i af Anna Sofie.

Den passer til mig, da jeg ønsker en metode med nul bivirkninger og høj effektivitet, og det her er den, der opfylder begge krav.

Jeg har valgt at tilkøbe en TempDrop armbåndsmåler, da jeg ikke fungerer med at vågne på samme tid hver dag på grund af min tidligere stresssygemelding. Med Tempdrop er det problem løst og jeg kan bruge metoden effektivt.

Det er dog vigtigt for mig at understrege, at det er meget individuelt, hvad der passer til hver person.

Det kommer både an på din alder, din parforholdssituation, dit overskud til at tage ansvar for din præventionsmetode og meget mere.

Jeg har en præventionsguide på vej som bog snart, som vil hjælpe dig til at finde ud af, hvilken metode er rigtig for dig. Du kan skrive dig op her for nyt om, hvornår den er klar.Hvilken præventionsform bruger du?

Smid gerne en kommentar og fortæl, hvilken præventionstype, der fungerer bedst for dig og hvorfor.

Efter du har læst det her, er du måske nysgerrig efter at lære mere om din cyklus og hvordan du får en krop i naturlig balance. Min gratis cyklusguide kan være et godt sted at starte.

Om Laura Grubb


headshot-laura-300x300

Jeg hedder Laura, og min passion er at vise dig, hvordan du får et liv i bedre balance ved at forstå dig selv gennem din menstruationscyklus og hormoner. Jeg er oprindeligt uddannet cand.soc i Service Management, men valgte efter et stressammenbrud at uddanne mig som hormonyogalærer og kostvejleder med speciale i hormonsystemet. Mit ønske er give dig værktøjerne til at få en krop i balance, samtidig med du lærer, hvad der kendetegner dig som kvinde og hvordan du kan gøre din menstruationscyklus og hormonbalance til din største styrke. Det er min mission – og jeg glæder mig til at have dig med på rejsen.

Følg med på InstagramFacebook og YoutubeAnsvarsfraskrivelse

Information i dette blogindlæg har kun til formål at informere og oplyse. Indholdet er et resultat af Lauras egen research og erfaringer. Indholdet er ikke tænkt som en erstatning for rådgivning af en læge eller anden sundhedsrådgiver eller anden information fundet på et produkt eller pakke. Brug ikke indholdet til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller sygdom, eller til at udskrive medicin eller anden behandling. Tal altid med din læge eller anden sundhedsrådgiver, før du tager nogen medicin, kosttilskud, urter eller foretager nogen behandling for et helbredsproblem. Hvis du har eller mistænker, at du har et medicinsk problem, kontakt din læge omgående. Afvis ikke lægelig rådgivning og afvent ikke at søge lægehjælp på grund af noget, du har lært via min hjemmeside og andre kanaler. Information og udtalelser vedrørende kosttilskud og præventionsmidler er ikke evalueret af Sundhedsstyrelsen og er ikke tiltænkt at diagnosticere, behandle eller eliminere nogen sygdom.

5 bivirkninger ved p-piller du (sikkert) ikke kendte til
Derfor tager jeg aldrig p-piller igen

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!