Kobberspiral - et alternativ til p-piller

Kobberspiral alt hvad du skal vide Laura Grubb blogindlæg hormonprævention prævention hormonfri prævention spiral bivirkninger fordele ulemper p-piller

Bruger du eller overvejer du at bruge en kobberspiral?

Så er det her blogindlæg til dig.

Måske har du i en længere periode brugt p-piller, minipiller, hormonspiral, p-stav eller p-ring og overvejer nu en hormonfri præventionsmetode.

Eller måske er du bare nysgerrig på, hvad fordelene og ulemperne er ved en kobberspiral, og om det er den rigtige metode for dig.

Jeg vil i den her artikel fortælle dig alt, hvad du skal vide om kobberspiralen som præventionsmiddel.

Sådan så du ved, hvad du skal være opmærksom på, hvis du vælger at bruge den eller hvis du allerede bruger den.


Hvad er en kobberspiral?


Kobberspiral alternativ til p-piller

Kobberspiralen er en lille plastikgenstand, som sættes op i livmoderen. Det er et oftest t-formet plastikskelet, hvor der er viklet kobber omkring.

Kobberspiralen er anderledes end fx hormonspiralen, der frigiver kunstige hormoner. Det betyder, at kobberspiralen er en hormonfri præventionsmetode og det kan være et alternativ til fx p-piller, minipiller og hormonspiralen, der ofte kommer med fysiske og psykiske bivirkninger. Men kobberspiralen har også nogle bivirkninger, som jeg vil fortælle dig om i det her blogindlæg.

 

Før du vælger kobberspiralen som præventionsmetode, så er det godt at kende alle fordelene og ulemperne. I det her blogindlæg vil jeg fremhæve nogle af de ting, du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at bruge en kobberspiral.Hvordan virker den?
Kobberspiralen er en lille spiral som bliver sat op i livmoderen. Her kan den sidde der i en årrække, mens den udskiller kobberioner.


Spiralen virker ved at kobberet, der frigives, ændrer miljøet omkring livmoderhalsen, så sædcellerne bevæger sig dårligere. Det betyder, at de ikke kan nå frem og befrugte ægget. Og så ændrer kobberen slimhinden i livmoderen, så et eventuelt befrugtet æg ikke kan sætte sig fast.

Kobberet i spiralen afgives gradvist i små mængder, og det betyder, at spiralen virker i 5-8 år.Forbehold du skal være opmærksom på, hvis du overvejer kobberspiral


Der er nogle forbehold, du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at få en kobberspiral:  • Har du underlivsbetændelse eller let ved at få underlivsbetændelse?

  • Få du nemt infektioner?

  • Er du allergisk overfor kobber (fx noget der hedder Wilson's disease)?


Kan du genkende noget af dette, så det vend det ALTID med din læge eller sundhedsplejerske, før du eventuelt får sat en kobberspiral op (det gør du sikkert allerede, da du får en kobberspiral sat op i din lægeklinik, men husk at nævne de her faktorer).


Desuden er der under 1 % af de kvinder, der får sat kobberspiral op, som får den meget alvorlige infektion PID (Pelvic Inflammatory Disease).


Denne risikofaktor er vigtig at tage med i overvejelserne.Og.....


Selvom graviditet med kobberspiral forekommer meget sjældent, så kan det være livstruende, hvis du bliver gravid, mens du har en kobberspiral sat op!


Derfor er det vigtigt, at du tager fat i din læge, hvis dette skulle ske.Men - lad os se på hvilke helt konkrete fordele og ulemper der er ved at bruge kobberspiral.


Fordele ved metoden 1. Kobberspiralen har en meget høj sikkerhed


Faktisk helt op til 98%.


Det har den blandt andet, fordi du ikke kan lave de såkaldte 'brugerfejl'.


Du kan simplethen ikke komme til at gøre noget forkert selv, fordi den sidder inde i dig.2. En kobberspiral kan sidde i op til 8 år, afhængigt af hvilket mærke, den er


Du skal ikke forholde dig til den eller huske noget hver dag, hvilket også øger sikkerheden - og det gør det jo super nemt.3. Du har stadig en cyklus


Du lukker ikke ned for din ægløsning, som fx p-piller og minipiller oftest gør, og derfor har du stadig din naturlige cyklus.


Det er en stor fordel, hvis du ønsker at udnytte det potentiale, der ligger gemt i din menstruationscyklus.


Hvis du vil vide mere kan du hente min gratis cyklusguide, hvor jeg fortæller om, hvad det vil sige at leve cyklisk efter de fire faser i din menstruation.


Ulemper ved metoden  1. Kraftigere menstruation


En af de store ulemper, som mange kvinder på kobberspiral oplever er, at man får kraftigere menstruationer og måske også kraftigere smerter under menstruationerne.


Det vil dog normalt aftage inden for de første 6 måneder.


Så du kan give det en chance og se om det stabiliserer sig.


Jeg har desværre hørt om tilfælde med kvinder, der nærmest bløder hele måneden, hvor det ikke stabiliserer sig. Disse kvinder har været nødt til at få taget kobberspiralen ud igen.


En af de primære årsager til, at kvinder får taget kobberspiralen ud, er netop at de oplever at deres menstruationscyklus forandrer sig meget.2. Risiko for at kobberspiralen bliver malplaceret


Der er en risiko for, at kobberspiralen sætter sig et forkert sted, at den falder ud eller i nogle tilfælde at den skal opereres ud.


Det er selvfølgelig worst case scenario, men bestemt ikke en sjov risikofaktor.3. Øget risiko for vaginale infektioner


Kobberspiralen kan øge din risiko for at få vaginale infektioner.


Den øgede risiko opstår, fordi spiralens kobberstring hænger fra livmoderen og ned til den vaginale kanal, hvilket kan skabe bakterielle ubalancer.4. Kobberforgiftning


Kobberforgiftning er en omdiskuteret bivirkning, som de fleste læger sikkert vil afvise.


Men selvom der ikke er set forskning på området endnu, så er der meget der tyder på, at det kan spille ind.


Kobber er et vigtigt mineral i vores krop. Det har en påvirkning på vores cyklus, vores østrogenniveau og muligvis også vores fertilitet.


Man kan se hos kvinder, der lider af at være infertile, at de har øgede kobberniveauer i kroppen.


Kobber elsker østrogen, så jo mere kobber vi har i kroppen, jo mere østrogen har vi også.


Det kan være en af årsagerne til at vi får kraftigere menstruationer med en kobberspiral, da østrogen giver kraftigere menstruationer.


På den anden side er for lave kobberniveauer ofte linket til aborter, så vi ønsker ikke for meget eller for lidt. Vi har brug for den rigtige balance.


En anden ting er, at mineralerne kobber og zink spiller sammen.


De er det, man kalder antagonister.


Det vil sige, at jo mere kobber vi har, jo mindre zink har vi og omvendt.


Zink er et mineral, der er vigtigt i forhold til ægløsning og for progesteron niveauet.


Altså for hele din fertilitet.


For store mængder af kobber i kroppen kan også påvirke stofskiftet, hvilket er en af årsagerne til, at vi nogen gange kan opleve problemer med cyklussen. Stofskiftet har nemlig en direkte indvirkning på menstruationscyklussen.5. Smerter under opsætning - og risiko for problemer efterfølgende


Jeg fik engang tilsendt en skræmmende artikel fra Politiken af en af mine følgere.


Den fortæller historien om Helle, der fik opsat en kobberspiral, som forandrede hendes liv til det værre.


Udover smerten hun oplevede ved at få sat kobberspiralen sat op, mistede hun også følelsen til sit underliv og sin sexlyst - sandsynligvis for altid.


En anden kvinde, Julie Jensen, oplevede konstant spændingshovedpine, hårtab, nedsat psykisk velvære og tilbagevendende angstanfald, og hun mistænker at det var kobberspiralen som frembragte symptomerne.


Da man kan købe kobberspiraler i håndkøb har vi ikke de samme registreringer af bivirkninger, som vi fx har for hormonprævention.


Så muligvis er der langt alvorligere bivirkninger ved kobberspiraler, som vi bare ikke har hørt om endnu.


Er kobberspiralen det rigtige valg for dig?


Hvor meget jeg end gerne ville, så er det ikke et spørgsmål, jeg kan besvare for dig.


Hvor en kvinde kan have det helt fint med kobberspiral, så kan en anden opleve en masse ubalancer.


Ligesom med hormonprævention som fx p-piller, minipiller og hormonspiral, er det meget forskelligt, hvordan vi reagerer, fordi vores kroppe er forskellige.


Så....


Min pointe med dette blogindlæg er ikke at sige, at du får alle disse bivirkninger, hvis du bruger en kobberspiral.


Det er forskelligt fra kvinde til kvinde.


Kobberspiral er altså ikke nødvendigvis en dårlig løsning for netop dig.


Jeg ønsker med denne video blot at informere dig om, hvilke ting du skal være opmærksom på, og som du måske kan komme til at opleve med en kobberspiral.


Hvis du oplever nogle af disse ulemper og at din krop får det værre, så vær opmærksom på, at det kan skyldes kobberspiralen.


Hvis det er tilfældet, kan det være en god idé at overveje andre metoder.

Har du allerede en kobberspiral og har du mistanke om, at den giver dig bivirkninger?


Hvis du har mistanke om, at din kobberspiral er årsagen til nogle af de gener, du oplever, vil jeg opfordre dig til at kontakte din læge. Du kan evt. få testet din kobber- og zinkbalance.


Jeg håber, du er blevet klogere på kobberspiralen - både fordelene og ulemperne ved den.


Prævention er et meget individuelt valg, og jeg skal slet ikke gøre mig til dommer over, hvad der fungerer for dig.


Mit ønske er blot, at du har information til rådighed til at vælge den form for prævention, der er den rigtige for netop dig.Det vigtige er, at det er dit eget valg. At det er noget du kan stå inde for med dig selv og som du kan mærke, at din krop trives med.
Vil du gerne lære at understøtte din hormonelle balance bedst muligt?

Hormonyoga for kvinder

Så skal du prøve hormonyoga. Det er effektivt middel til at få hormonerne tilbage i balance igen, hvor alle kan være med, uanset om du har prøvet yoga før eller ej. Du kan få en gratis prøveperiode på min online yogaplatform. Her får du adgang til alle mine yogavideoer, meditationer og akupressurøvelser.

Du bliver også en del af vores lukkede facebookgruppe, hvor du kan sparre med andre kvinder om cyklus, hormoner, yoga og alt det der handler om at være kvinde.

Prøv gratis her


Hvad med dig – hvordan er din oplevelse med kobberspiral?

Fortæl mig i kommentarerne:

• Hvad fik dig til at vælge kobberspiralen?
• Hvordan virker den for dig?
• Hvilke fordele og ulemper mærker du?

Jeg ville elske at høre fra dig 🥰

Kærlig hilsen


Laura Grubb signatur
Om Laura Grubb


headshot-laura-300x300

Jeg hedder Laura, og min passion er at vise dig, hvordan du får et liv i bedre balance ved at forstå dig selv gennem din menstruationscyklus og hormoner. Jeg er oprindeligt uddannet cand.soc i Service Management, men valgte efter et stressammenbrud at uddanne mig som hormonyogalærer og kostvejleder med speciale i hormonsystemet. Mit ønske er give dig værktøjerne til at få en krop i balance, samtidig med du lærer, hvad der kendetegner dig som kvinde og hvordan du kan gøre din menstruationscyklus og hormonbalance til din største styrke. Det er min mission – og jeg glæder mig til at have dig med på rejsen.

Følg med på InstagramFacebook og YoutubeAnsvarsfraskrivelse

Information i dette blogindlæg har kun til formål at informere og oplyse. Indholdet er et resultat af Lauras egen research og erfaringer. Indholdet er ikke tænkt som en erstatning for rådgivning af en læge eller anden sundhedsrådgiver eller anden information fundet på et produkt eller pakke. Brug ikke indholdet til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller sygdom, eller til at udskrive medicin eller anden behandling. Tal altid med din læge eller anden sundhedsrådgiver, før du tager nogen medicin, kosttilskud, urter eller foretager nogen behandling for et helbredsproblem. Hvis du har eller mistænker, at du har et medicinsk problem, kontakt din læge omgående. Afvis ikke lægelig rådgivning og afvent ikke at søge lægehjælp på grund af noget, du har lært via min hjemmeside og andre kanaler. Information og udtalelser vedrørende kosttilskud og præventionsmidler er ikke evalueret af Sundhedsstyrelsen og er ikke tiltænkt at diagnosticere, behandle eller eliminere nogen sygdom.

Er du gravid? Sådan bruger du hormonyoga
Opskrift på Snickerskugler

8 kommentarer

Embla Hansen
 

Jeg har haft en kοbberspiral i 7 måneder og er meget glad for den.
Læs mere
Læs mindre
lauragrubb
 

Super at høre Embla! Der er nemlig rigtig mange, som er glade for kobberspiralen, så tak fordi du deler dine erfaringer. Kh Laura
Læs mere
Læs mindre
Camilla
 

Hej, jeg havde kobberspiral i ca 4-6 mdr. og kommer her med min erfaring :) Min erfaring er ikke så positiv, og jeg vil ligesom Laura skriver også fastholde at jeg altså kender flere der er rigtig glade for deres kobebrspiral... Jeg synes virkelig at det er vigtigt at sige, hvis du skal have kobberspiral så HUSK at tage smertestillende inden du skal have sat den op! Det kan være virkelig smertefuldt! Det var virkelig smertefuldt for mig at få den sat op, jeg blev så skidt at jeg lå i min lægeklinik i 1-1,5 timer efter (svimmel, kvalme mv) - jeg havde nemlig ikke taget smertestillende inden, og mit nervesystem er ret følsomt for smerte... Jeg oplevede meget kraftigere menstruation og menstruationssmerter ift før jeg fik den sat op (hvor det ikke var særlig slemt, kort menstruation og få smerter). Så jeg blev nødt til at tage smertestillende med spiralen... Og det var også en af grundene til at jeg valgte at få den ud igen. Da jeg så skulle have den ud, så var den røget længere op i livmoderen (og snoren var åbenbart klippet for kort), så min læge kunne ikke få den ud. Jeg skulle derfor til en gynækolog for at få den ud. Det var på ingen måder slemt, men det skabte da bekymring i mig, hvilke nok var det værste i den situation..
Læs mere
Læs mindre
lauragrubb
 

Hej Camilla! Tusind tusind tak fordi du deler din historie! Jeg er sikker på, at den vil komme andre til gavn, som sidder og læser med. God idé at tage smertestillende inden! For ja, det er desværre ofte en smertefuld oplevelse at få en spiral. Øv at du havde sådan en dårlig oplevelse med det. Men jeg er glad for at høre, at du fik den ud til sidst, trods besværet og den ubehagelige oplevelse. Kh Laura
Læs mere
Læs mindre
lauragrubb
 

Hej Josephine, Super gode spørgsmål! Jeg var lige nødt til at kigge lidt rundt for at finde et svar til dig, og det ser ud til at for meget kobber i kroppen kan have en skadelig virkning på stofskiftet - om den mængde kobber, der er i en kobberspiral så kan medvirke til det, er jeg usikker på. Jeg har ikke kunnet finde nogen valide kilder der kan bekræfte eller afkræfte det. I forhold til relationen mellem kobber og zink, så virker de som antagonister for hinanden, dvs. de kæmper om absorbering. Tiltrækkelig zink understøtter ægløsning og øger progesteron, så når der er for meget kobber i forhold til zink, kan man muligvis opleve for lidt zink og derfor problemer med ægløsning og dannelsen af progesteron. Det er i hvert fald det, som jeg har med fra min underviser Nicole Jardim. Jeg vil opfordre dig til også at tage dine bekymringer op med din læge, så han/hun kan be eller afkræfte om kobberspiralen kan forværre dine ubalancer, eller om det vil være et godt valg for dig. Håber det kan give svar? Kh Laura
Læs mere
Læs mindre
Josephine
 

Hej Laura. Tusind tak for et spændende blogindlæg. Jeg vil høre om du kan uddybe lidt i forhold til hvordan kobberspiralen (eventuelt) kan påvirke stofskiftet? Og også om du vil sige lidt mere om zink-kobber relationen? Jeg spørger, fordi jeg i en del år har haft problemer med en ret sløv fordøjelse og akne/uren hud - og jeg vil jo helst ikke starte med et præventionsmiddel som evt. kan forværre det. Mange hilsner Josephine
Læs mere
Læs mindre
Tine Cordes
 

Hej Laura. 
jeg har haft kobberspiral i 5 år og fik den fjernet for 5 måneder siden pga. ønske om graviditet. Vi har ikke lykkedes i det og jeg har heller ikke længere fertilt udflåd. Tror det kan være spiralen den har indflydelse på det, da jeg ikke synes at have haft det længe. Mine kønshormoner er normale og min cyklus helt regelmæssig, men jeg kan altså ikke længere konstatere symptomer på ægløsning og sidste måned prøvede jeg at tage ægløsningstest for første gang. De var negative, men min læge siger, at det ser ud som om jeg har haft det via mine blodprøver. Jeg er forvirret på et højere plan og mistænker spiralen. 
acne og fordøjelsesproblemerhar jeg også men normale stofskiftehormoner. 

pft. Vh Tine 

Læs mere
Læs mindre
Angelie Joeline Lucia Lucia
 

Jeg er lidt nervøs når jeg læser omkring eventuelle bivirkninger. Jeg har lige fået sat en op i dag. Og har haft den i før i 3 år. Jeg havde blot kraftigere menstruation og lidt mere krampe. Da jeg fik spiralen ud, har jeg haft det lidt mærkeligt. Jeg blødte nærmest ikke højest 1-2 dage, og så gik der 35 dage ihvertfald inden menstruation. Jeg har også oplevet i en del år at være selvmords truet op til en menstruation. Men jeg savnede faktisk de lidt mere kraftigere blødninger. Så jeg er faktisk glad for at have fået sat en op igen. Jeg håber også den hjælper på mit østrogen niveau, da jeg har forhøjet testeroron. Men jeg tør ikke p-piller, og hormon spiral. Jeg håber det kommer til at forløbe sig godt. Men overvejer at supplere med noget hormon yoga, da jeg også døjer lidt med udsving, det dog bedre end det nogensinde har været. Så jeg holder øje. Men kan godt nok mærke der sker noget I kroppen ved at få den sat op i dag. Men er også mega sensitiv. 

Læs mere
Læs mindre