Derfor tager jeg aldrig p-piller igen

p-piller

Hormonel prævention som p-piller har ikke kun bivirkninger som fx øget risiko for blodpropper eller brystkræft. Nyere forskning viser, at de også øger risikoen for depression og selvmord. Efter jeg stoppede med p-piller, gik det op for mig, hvor stor en påvirkning de har haft på mig både psykisk og fysisk - og jeg indså, hvorfor jeg aldrig vil tage dem igen.

Har du nogensinde taget p-piller?

Det har jeg.

Og det er jeg vist ikke den eneste, der har.

Det er faktisk omkring hver 3. kvinde i alderen 15-44 år i Danmark, der gør.

Hver 3. kvinde. Det er ret mange, synes jeg.

Og dertil kommer de andre hormonelle præventionsformer, som mini-piller, p-stave, hormonspiral osv, der påvirker hormonsystemet på samme måde, men i mindre eller højere grad.

p-piller


Alle er da på p-piller, ikk’?

Dengang jeg startede på hormonpræventionen, føltes det som det mest naturlige i verdenen.

Jeg var kommet ind i mit første faste parforhold.

Og fordi det først skete, da jeg var 25, havde jeg glædet mig i lang tid til den dag, jeg stolt kunne gå ned til lægen og erklære, at NU var det blevet min tur.

Det føltes lidt, som om jeg først var blevet en rigtig kvinde nu.

(Når jeg tænker over det perspektiv i dag, er det jo lidt utroligt).

Jeg spadserede frejdigt ned på apoteket efter mødet hos lægen - ubevidst om, hvad jeg skulle til at udsætte min krop for.

Jo, lægen havde vist nok nævnt noget om risikoen for blodpropper.

Men det rystede jeg af mig og tænkte “jeg er sund og rask, så det kan aldrig ske for mig”.

Og det gjorde det heldigvis heller ikke.

Men jeg er rystet over, hvor lidt jeg havde sat mig ind i, hvad de gør ved kroppen, og hvor alvorlige bivirkninger, de faktisk har.

Jeg tog nok så let på det, fordi de fleste af mine veninder jo gjorde det samme.

Og hvis de havde det fint - hvorfor skulle jeg så ikke?


Vidste du at hormonerne i hormonprævention påvirker hele dit hormonsystem? Det kan blandt andet give humørsvingninger, depression, nedsat sexlyst, appetitændringer og akne. Læs mere her >Sådan påvirkede de mig

Og så begyndte humørsvingningerne...

Kort efter jeg havde begyndt på den første pakke, oplevede jeg konstante humørsvingninger.

Jeg følte mig enormt følelsesladet, og lod det ofte gå ud over mit forhold til min kæreste (som jo ironisk var årsagen til, at jeg var startet på dem).

Jeg prøvede at skifte over til minipiller, fordi de kun indeholder gestagen (en syntetisk form for progesteron) i håbet om, at de ville gøre det bedre.

Men jeg var stadig meget tyndhudet og kunne bryde ud i gråd ved den mindste kommentar, eller hvis noget ikke gik helt, som jeg havde planlagt.

Jeg begyndte til psykolog, for jeg kunne ikke rumme de voldsomme følelser.

Men det hjalp lige meget, for uanset hvor mange gange jeg gik hos hende, ændrede det ikke på min følelse indeni.

Det var frustrerende.

Jeg følte mig forkert.

Jeg tænkte ikke, at det kunne skyldes de usynlige forandringer, minipillerne skabte i min krop.

For jeg havde jo skiftet til de piller, der ikke skulle skabe humørsvingninger, så derfor måtte det vel være mig, den var gal med?

Det var i hvert fald det, jeg troede.

Oveni alt det var jeg også enormt stresset, fordi jeg skulle jonglere et travlt og ambitiøst projektlederjob, samtidig med at jeg kæmpede med udlændingestyrelsen for at få min australske kæreste til at blive i landet.


Stressen fik mig til at droppe pillerne

Efter lang tids stress, gik jeg til sidst ned med et alvorligt stresskollaps og direkte ind i en 1-årig sygemelding.

Det tog mig flere år at komme mig, og jeg er stadig i dag mærket af det, min krop har været udsat for.

Stresssygemeldingen tog også hårdt på mit forhold, som endte med at gå i stykker.

Og så var der jo ingen grund til at fortsætte på p-pillerne, så jeg stoppede dem kort efter.


P-pillernes usynlige påvirkning

Om det var på grund af pillerne eller omstændighederne i mit liv, der gjorde, at jeg kom så langt ud, kan jeg stadig ikke vide med sikkerhed.

Men i dag, hvor jeg forstår hormonpræventionens kraftige påvirkning på både krop og sind, er jeg ikke i tvivl om, at de har haft en alvorlig finger med i spillet.

Og det skræmmer mig virkelig, at der ikke er flere, som taler højt om det, og at så mange stadig er bruger hormonprævention i Danmark.

I et studie for nylig ved Københavns Universitet, blev det vist at p-piller øger risikoen for depression med 80% hos unge kvinder.

80%!?

Og jeg er ved, at det kun er isbjerget af, hvad de gør ved vores kroppe.

For nylig blev jeg og Emma Libner fra @kh_underlivet interviewet til en artikel i Femina om hormonprævention og de bivirkninger, de har.

Den kan du læse lige her >


Vejen tilbage i balance

Min vej tilbage til en krop i balance igen blev gennem en lang rejse ind i yoga, kostændringer og en total livstilsforandring fra fortravlet og stresset projektleder til yogalærer og kostnørd.

Men alle behøver ikke gå samme kringlede rute som mig for at få en krop i balance igen.

Hvis du er på vej mod et p-pille stop, så vil jeg anbefale dig at bruge nogle måneder på at bringe kroppen i balance INDEN du smider pille-pakken ud.

Det vil nemlig sikre dig mindst mulig bivirkning ved skiftet fra de syntetiske hormoner, nu hvor kroppen skal tilbage og producere sine egne hormoner igen.

Prøv fx mit online univers med hormonyoga og øvelser til at bringe dit hormonsystem tilbage i balance:


Prøv Hormonyoga for kvinder

Hormonyoga for kvinder

Har du prøvet hormonyoga? Det er effektivt middel til at få hormonerne tilbage i balance igen, hvor alle kan være med, uanset om du har prøvet yoga før eller ej. Du kan få en gratis prøveperiode på min online yogaplatform. Her får du adgang til alle mine yogavideoer, meditationer og akupressurøvelser.

Du bliver også en del af vores lukkede facebookgruppe, hvor du kan sparre med andre kvinder om cyklus, hormoner, yoga og alt det der handler om at være kvinde.

Prøv gratis her


Hvad er din oplevelse med p-piller?

Nu vil jeg gerne høre fra dig:

• Hvad er din oplevelse med hormonprævention?
• Har du oplevet bivirkninger eller ej?
• Hvis ja, hvilke oplevede du og hvad gjorde du ved dem?

Jeg ville elske at høre fra dig i kommentarsporet 🙏

Kærlig hilsen


Laura Grubb signatur

Om Laura Grubb


headshot-laura-300x300

Jeg hedder Laura, og min passion er at vise dig, hvordan du får et liv i bedre balance ved at forstå dig selv gennem din menstruationscyklus og hormoner. Jeg er oprindeligt uddannet cand.soc i Service Management, men valgte efter et stressammenbrud at uddanne mig som hormonyogalærer og kostvejleder med speciale i hormonsystemet. Mit ønske er give dig værktøjerne til at få en krop i balance, samtidig med du lærer, hvad der kendetegner dig som kvinde og hvordan du kan gøre din menstruationscyklus og hormonbalance til din største styrke. Det er min mission – og jeg glæder mig til at have dig med på rejsen.

Følg med på InstagramFacebook og YoutubeAnsvarsfraskrivelse

Information i dette blogindlæg har kun til formål at informere og oplyse. Indholdet er et resultat af Lauras egen research og erfaringer. Indholdet er ikke tænkt som en erstatning for rådgivning af en læge eller anden sundhedsrådgiver eller anden information fundet på et produkt eller pakke. Brug ikke indholdet til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller sygdom, eller til at udskrive medicin eller anden behandling. Tal altid med din læge eller anden sundhedsrådgiver, før du tager nogen medicin, kosttilskud, urter eller foretager nogen behandling for et helbredsproblem. Hvis du har eller mistænker, at du har et medicinsk problem, kontakt din læge omgående. Afvis ikke lægelig rådgivning og afvent ikke at søge lægehjælp på grund af noget, du har lært via min hjemmeside og andre kanaler. Information og udtalelser vedrørende kosttilskud og præventionsmidler er ikke evalueret af Sundhedsstyrelsen og er ikke tiltænkt at diagnosticere, behandle eller eliminere nogen sygdom.

Hvis ikke p-piller - hvad så?
Har du PCOS? Så læs den her historie

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!