Derfor tager jeg aldrig p-piller igen

Laura Grubb menstruationscyklus hormoner hormon- og cyklusvejleder

Hormonel prævention som p-piller har ikke kun bivirkninger som fx øget risiko for blodpropper eller brystkræft. Nyere forskning viser, at de også øger risikoen for depression og selvmord. Efter jeg stoppede med p-piller, gik det op for mig, hvor stor en påvirkning p-piller har haft på mig både psykisk og fysisk - og jeg indså, hvorfor jeg aldrig vil tage dem igen.

Har du nogensinde taget p-piller?

Det har jeg.

Og det er jeg vist ikke den eneste, der har.

Det er faktisk omkring hver 3. kvinde i alderen 15-44 år i Danmark, der tager p-piller.

Hver 3. kvinde. Det er ret mange, synes jeg.

Og dertil kommer de andre hormonelle præventionsformer, som mini-piller, p-stave, hormonspiral osv, der påvirker hormonsystemet på samme måde, men i mindre eller højere grad.

Alle er da på p-piller?

Dengang jeg gik på p-pillen, føltes det som det mest naturlige i verdenen.

Jeg var kommet ind i mit første faste parforhold.

Og fordi det først skete, da jeg var 25, havde jeg glædet mig i lang tid til den dag, jeg stolt kunne gå ned til lægen og erklære, at NU var det blevet min tur.

Det føltes lidt, som om jeg først var blevet en rigtig kvinde nu, hvor jeg kunne gå på p-piller.

(Når jeg tænker over det perspektiv i dag, er det jo lidt utroligt).

Jeg spadserede frejdigt ned på apoteket efter mødet hos lægen - ubevidst om, hvad jeg skulle til at udsætte min krop for.

Jo, lægen havde vist nok nævnt noget om risikoen for blodpropper.

Men det rystede jeg af mig og tænkte “jeg er sund og rask, så det kan aldrig ske for mig”.

Og det gjorde det heldigvis heller ikke.

Men jeg er rystet over, hvor lidt jeg havde sat mig ind i, hvad p-piller gør ved kroppen, og hvor alvorlige bivirkninger, de faktisk har.

Jeg tog nok så let på det, fordi de fleste af mine veninder var på p-piller.

Og hvis de havde det fint - hvorfor skulle jeg så ikke?


Vidste du at hormonerne i p-piller og anden hormonprævention påvirker hele dit hormonsystem? Det kan blandt andet give humørsvingninger, depression, nedsat sexlyst, appetitændringer og akne. Læs mere her >


P-pillernes effekt på mig

Og så begyndte humørsvingningerne...

Kort efter jeg startede på p-piller, oplevede jeg konstante humørsvingninger.

Jeg følte mig enormt følelsesladet, og lod det ofte gå ud over mit forhold til min kæreste (som ironisk var årsagen til, at jeg var startet på p-piller).

Jeg prøvede at skifte over til minipiller, fordi de kun indeholder gestagen (en syntetisk form for progesteron) i håbet om, at de ville gøre det bedre.

Men jeg var stadig meget tyndhudet og kunne bryde ud i gråd ved den mindste kommentar, eller hvis noget ikke gik helt, som jeg havde planlagt.

Jeg begyndte til psykolog, for jeg kunne ikke rumme de voldsomme følelser.

Men det hjalp lige meget, for uanset hvor mange gange jeg gik hos hende, ændrede det ikke på min følelse indeni.

Det var frustrerende.

Jeg følte mig forkert.

Jeg tænkte ikke, at det kunne skyldes de usynlige forandringer, minipillerne skabte i min krop.

For jeg havde jo skiftet til de piller, der ikke skulle skabe humørsvingninger, så derfor måtte det vel være mig, den var gal med?

Det var i hvert fald det, jeg troede.

Oveni alt det var jeg også enormt stresset, fordi jeg skulle jonglere et travlt og ambitiøst projektlederjob, samtidig med at jeg kæmpede med udlændingestyrelsen for at få min australske kæreste til at blive i landet.

Stressen fik mig til at droppe pillerne

Efter lang tids stress, gik jeg til sidst ned med et alvorligt stresskollaps og direkte ind i en 1-årig sygemelding.

Det tog mig flere år at komme mig, og jeg er stadig i dag mærket af det, min krop har været udsat for.

Stresssygemeldingen tog også hårdt på mit forhold, som endte med at gå i stykker.

Og så var der jo ingen grund til at fortsætte på p-pillerne, så jeg stoppede dem kort efter.

P-pillernes usynlige påvirkning

Om det var på grund af p-pillerne eller omstændighederne i mit liv, der gjorde, at jeg kom så langt ud, kan jeg stadig ikke vide med sikkerhed.

Men i dag, hvor jeg forstår p-pillers kraftige påvirkning på både krop og sind, er jeg ikke i tvivl om, at de har haft en alvorlig finger med i spillet.

Og det skræmmer mig virkelig, at der ikke er flere, som taler højt om det, og at så mange stadig er på p-piller i Danmark.

I et studie for nylig ved Københavns Universitet, blev det vist at p-piller øger risikoen for depression med 80% hos unge kvinder.

80%!?

Og jeg er ved, at det kun er isbjerget af, hvad p-piller gør ved vores kroppe.

For nylig blev jeg og Emma Libner fra @kh_underlivet interviewet til en artikel i Femina om hormonprævention og de bivirkninger, de har.

Den kan du læse lige her >

Vejen tilbage i balance

Min vej tilbage til en krop i balance igen blev gennem en lang rejse ind i yoga, kostændringer og en total livstilsforandring fra fortravlet og stresset projektleder til yogalærer og kostnørd.

Men alle behøver ikke gå samme kringlede rute som mig for at få en krop i balance igen.

Hvis du er på vej til at smide p-pillerne, så vil jeg anbefale dig at bruge nogle måneder på at bringe kroppen i balance INDEN du smider p-pille pakken i skraldespanden.

Det vil nemlig sikre dig mindst mulig bivirkning ved skiftet fra de syntetiske hormoner, nu hvor kroppen skal tilbage og producere sine egne hormoner igen.

Hvis du gerne vil have min hjælp til at bringe dine hormoner i balance før eller efter et p-pille stop, tilbyder jeg et 3-måneders online kursus Cyklus i Balance.

I det bruger jeg alle de erfaringer, jeg har gjort mig de seneste par år, til at vise, hvordan du kan gå af p-piller og finde tilbage til den cyklus og krop, du drømmer om.

Jeg åbner op for tilmeldinger til Cyklus i Balance et par gange om året.

Læs mere her og skriv dig op på venteliste for at få besked, så snart tilmeldingen åbner igen. 

 

Hvad er din oplevelse med p-piller?

Læg gerne en kommentar, hvis du har oplevet noget lignende og fortæl din historie.

Hvis du gerne vil læse om nogle af fordelene ved at få din cyklus tilbage igen efter et p-pille stop, er min Cyklusguide et godt sted  at starte. Download den lige her.

 

Ansvarsfraskrivelse

Information i dette blogindlæg og video har kun til formål at informere og oplyse. Indholdet er et resultat af Lauras egen research og erfaringer. Indholdet er ikke tænkt som en erstatning for rådgivning af en læge eller anden sundhedsrådgiver eller anden information fundet på et produkt eller pakke. Brug ikke indholdet til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller sygdom, eller til at udskrive medicin eller anden behandling. Tal altid med din læge eller anden sundhedsrådgiver, før du tager nogen medicin, kosttilskud, urter eller foretager nogen behandling for et helbredsproblem. Hvis du har eller mistænker, at du har et medicinsk problem, kontakt din læge omgående. Afvis ikke lægelig rådgivning og afvent ikke at søge lægehjælp på grund af noget, du har lært via min hjemmeside og andre kanaler. Information og udtalelser vedrørende kosttilskud og præventionsmidler er ikke evalueret af Sundhedsstyrelsen og er ikke tiltænkt at diagnosticere, behandle eller eliminere nogen sygdom.


Om Laura Grubb

Jeg hedder Laura, og min passion er at guide dig til et liv i mere balance ved at forstå dig selv gennem din cyklus og hormoner. Med min baggrund som yogalærer og kostvejleder ønsker jeg at give dig værktøjerne til at finde vejen til en krop i balance, samtidig med du lærer om, hvad der kendetegner dig som kvinde og hvordan du kan gøre det til din største styrke. Det er min mission – og jeg glæder mig til at få dig med på rejsen!


Følg med på Instagram, Facebook og Youtube

Hvis ikke p-pillen - hvad så?
Har du PCOS? Så læs den her historie

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!