Den bedste te for dine hormoner

Kvindeteen Laura Grubb den bedste te for dine hormoner hormonbalance menstruationscyklus PMS menstruationssmerter

Har du hørt om Kvindeteen?

På alle mine forløb, foredrag og workshops serverer jeg en særlig te.

Jeg kalder den for 'Kvindete'.

Det er nu ikke fordi, at mænd ikke også vil have gavn af den.

Men den her kvindete indeholder en masse urter, som især er gode for kvindens hormoner og menstruationscyklus.

Og så er den nem at lave og billig i drift, når du først har alle urterne.

Kvindeteen kvindete hormoner menstruationscyklus te for dine hormoner Laura Grubb hormonbalance

Jeg laver den, hvis jeg fx kan mærke, at jeg er lidt kørt ned og har brug for at drage lidt omsorg for mig selv. Fx under min menstruation, hvor hormonerne er på deres laveste niveau og jeg kan have lyst til at lave et menstruationsritual.

Så laver jeg en stor kande og går og nipper til den i løbet af dagen og lader bare urterne blive i og trække.

Det gør ikke noget, at den når at blive kold, for den smager faktisk også godt afkølet.

Der er noget nærende ved at lave en kop te, både på et fysisk og psykisk plan, fordi te ofte er forbundet med en pause og med ro (modsat kaffe, som vi oftest rækker ud efter, når vi har brug for et energikick).

Det kan være, du får lyst til at skabe et ritual med en kop te under din menstruation eller på et andet tidspunkt i din cyklus, som kan være din måde at vise omsorg og opmærksomhed over for dig selv.

Det bidrager også til at styrke din feminine energi fra 5S-modellen, som især handler om at skabe et mere kærligt og nærende forhold til vores krop.

Og når det er så regnvåd en sommerdag som i dag, er det vist kun oplagt at tænde for elkedlen og holde en velfortjent pause med en kop te.


Hvad indeholder Kvindete og hvorfor er urterne gode for dig?

Hindbærblade:

Hindbærblade er historisk kendt for at være styrkende for livmoderens muskler. Derfor bruges hindbærblade ofte op til fødsler og under graviditet. Fx viste et studie, at hindbærblade kan forkorte 2. stadie i fødslen og reducerer risikoen for brug af en tang ved fødslen. Et andet studie viste, at kvinder der drak hindbærbladete sænkede risikoen for at føde ved kejsersnit. OBS: Nogle mener, at man bør vente indtil 3. trimester med at drikke hindbærbladete, fordi det muligvis kan øge risikoen for abort. Andre kilder mener dog, at det ikke spiller en rolle. Rådfør altid med din læge om urter og tilskud, hvis du er gravid.

Hindbærblade kan også være nyttige for kvinder på andre tidspunkter af livet, fordi den styrker livmoder og bækkenbundsmuskulaturen. Hindbærblade har også et naturligt højt indhold af magnesium, kalium, jern og b-vitaminer, som bl.a. afhjælper stress, kvalme, benkramper og kan forbedre søvnen. Noget tyder også på, at hindbærblade kan afhjælpe menstruationssmerter, PMS, endometriose og styrke fertiliteten. Hindbærbladete smager desuden godt, og derfor bruger jeg oftest mest af denne urt i teen.

Brændenælde:

I dag bruges brændenælde ofte i ammeteer på grund af dens mælkestimulerende virkning, men brændenælde er en urt, der generelt er fremragende for kvinder. Den indeholder en lang række vitaminer og mineraler og har bl.a. et højt indhold af zink, som er vigtigt for produktionen af insulin og kønshormoner. Den indeholder også meget jern, som kvinder ofte er i underskud af. Manglen på jern kan blandt andet forårsage træthed. Brændenælde siges at styrke nyrerne og binyrerne og hjælper til at regulere blodsukkeret og virker vanddrivende. Den kan desuden være med til at mildne allergiske reaktioner pga. dens indhold af histamin.

Løvefod:

Løvefod har en sårhelende og betændelseshæmmende effekt, og for kvinder er den især velegnet for at styrke de reproduktive organer. Den styrker livmoderen og anvendes både til kvinder, der menstruerer, og er i overgangsalderen. Erfaringer med urten viser blandt andet, at den kan regulere menstruationscyklussen, nedsætte for kraftig blødning og regulere menstruationen. Den bruges også ved underlivsbetændelse eller slaphed i underlivsmuskulaturen.

Røllike:

Røllike er bedst kendt som en urt, der bruges til at hele sår og til at dæmpe en forkølelse eller feber, men for kvinder er den især nyttig, da den virker stærkt sammentrækkende på slimhinderne i livmoderen. Derfor kan den blandt andet bruges til at lindre meget kraftige blødninger. Dens påvirkning af vores blodcirkulation gør, at den både kan afhjælpe kraftig blødning men også stimulere for korte blødninger. Den afhjælper også urinvejsinfektioner, pletblødninger og irregulært udflåd. Den bør dog ikke bruges under graviditet, fordi den kan øge risikoen for abort, men kan fx benyttes efter fødslen i samråd med læge. Røllike kan godt have en lidt bitter smag, og derfor plejer jeg at bruge mindst af den i teen.

Salvie:

Salvie er lidt af en mirakelurt, som har rigtig mange fremragende egenskaber. For kvinder er den især god i overgangsalderen, fordi den bekæmper mange af symptomerne som fx nattesved og styrker livmoderen, regulerer menstruationen og balancerer hormonerne. Salvie hjælper også på nervesystemet, balancerer blodsukkeret og hjælper på fordøjelsen. Alt sammen vigtige elementer for et hormonsystem i balance.
OBS: Sørg for at du køber salvien i en helsekost og ikke den tørrede variant fra supermarkederne, som har et meget kraftigere smag af salvie.

Sådan laver du Kvindete:

Ingredienser:
1 (stor) portion hindbærblade
1 portion brændenælde
1 portion løvefod
1 (lille) portion røllike
1 portion salvie

Bland alle ingredienserne sammen i en skål. Sørg for at blande dem godt.

Hindbærbladene smager bedst, derfor plejer jeg at sørge for, at der er flest af dem. Men det er lidt af charmen ved teen - den smager forskelligt fra gang til gang. Følg din intuition og juster mængderne, alt efter hvad du føler er rigtigt eller hvilke urter, du har mest brug for.

Brug 2-3 tsk urteblanding, put det i et tefilter og hæld varmt vand over (undgå helt kogende vand, men lad det stå et par minutter, efter det har kogt (ca. 80 grader), så du bevarer mest mulig næring i urterne).

Du kan også lave teen som en infusion, hvor du lader teen trække fra 15 min til natten over. Den kan med fordel drikkes kold, især her om sommeren, fx med nogle isterninger og skiver af citron og ingefær.

Alle urterne kan købes i en helsekostforretning eller på nettet. Du kan også vælge at lave din te med blot 1-2 af urterne, alt efter hvilke, der passer bedst på dine behov.

OBS: Teen har en vanddrivende effekt, så du vil måske opleve, at du løber lidt oftere på toilettet. Og husk at urtete også tæller med som væskeindtag, så du kan tælle det med i dit vandregnskab.


Vil du gerne have flere sunde opskrifter for dine hormoner?

Så kan du få adgang til alle mine opskrifter som medlem på online platform Hormonyoga For Kvinder. Her får du både sunde opskrifter på morgenmad, frokost, aftensmad og desserter, hormonyoga videoer, live begivenheder og et stort bibliotek med gode råd til, hvad du kan gøre ved hormonelle ubalancer som fx PMS, overgangsaldergener, fertilitetsudfordringer, PCOS, menstruationssmerter, lavt stofskifte og meget mere.

Bliv medlem og få adgang med det samme:

Få en gratis prøveperiode her uden binding >

OBS: Du får adgang til opskrifterne løbende i takt med at du er medlem. Og indtil da kan du kaste dig over en masse nærende videoer med hormonyoga, meditationer og akupressurvideoer.Ansvarsfraskrivelse 

Information i dette blogindlæg og video har kun til formål at informere og oplyse. Indholdet er et resultat af Lauras egen research og erfaringer. Indholdet er ikke tænkt som en erstatning for rådgivning af en læge eller anden sundhedsrådgiver eller anden information fundet på et produkt eller pakke. Brug ikke indholdet til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller sygdom, eller til at udskrive medicin eller anden behandling. Tal altid med din læge eller anden sundhedsrådgiver, før du tager nogen medicin, kosttilskud, urter eller foretager nogen behandling for et helbredsproblem. Hvis du har eller mistænker, at du har et medicinsk problem, kontakt din læge omgående. Afvis ikke lægelig rådgivning og afvent ikke at søge lægehjælp på grund af noget, du har lært via min hjemmeside og andre kanaler. Information og udtalelser vedrørende kosttilskud og præventionsmidler er ikke evalueret af Sundhedsstyrelsen og er ikke tiltænkt at diagnosticere, behandle eller eliminere nogen sygdom.


Om Laura GrubbJeg hedder Laura, og min passion er at guide dig til et liv i mere harmoni ved at forstå dig selv gennem din cyklus og hormoner. Med min baggrund som yogalærer og kostvejleder ønsker jeg at give dig værktøjerne til at finde vejen til en krop i balance, samtidig med du lærer om, hvad der kendetegner dig som kvinde og hvordan du kan gøre det til din største styrke. Det er min mission – og jeg glæder mig til at få dig med på rejsen!

Følg med på Instagram, Facebook og Youtube

Opskrift på Golden Milk mod menstruationssmerter
P-pille stop - sådan gør du

8 kommentarer

Anette
 

Den må jeg prøve at lave. Har nogle virkelig kraftige menstruationssmerter og vil helst ikke proppe for mange hormoner og andet skidt i min krop. Og så elsker jeg te, så det ville være ren win-win, hvis den hjælper :)
Læs mere
Læs mindre
lauragrubb
 

Hej Anette, Jeg har været rigtig glad for den. En te kan selvfølgelig ikke gøre det alene, for det kan være at der er brug for også at lave ændringer i kost eller livsstil, men den kan være et sted at starte :-) Jeg har et online kursus om netop menstruationssmerter og hvordan man afhjælper dem naturligt, som kunne være interessant for dig: https://lauragrubb.dk/aldrig-mere-menstruationssmerter/ Jeg holder også et helt nyt online gratis foredrag omkring august (datoen er på vej) om hvad man kan gøre ved hormonelle ubalancer - hvis du ikke allerede er på mit nyhedsbrev, kan jeg anbefale at komme det, for det er her jeg annoncerer om det :-) Indtil da - god fornøjelse med teen :-)
Læs mere
Læs mindre
Louise Kirk
 

Hej Laura! Tak for opskriften! Jeg har selv før selv kun prøvet med hindbærbladteen alene, men nu vil jeg forsøge med disse 5 ingredienser sammen og se, om det ikke kan gøre en forskel :-) Er det noget, som du anbefaler, drikkes hver dag igennem måneden eller kun op til menstruation? Jeg håber på, at teen kan hjælpe mig til at kunne rykke min cyklus fra 26. dagen (hvor den næsten altid kommer) til 28. dagen. Og til at lette yderligere på smerterne, som jeg i forvejen arbejder på. Kender du til andre tips til at udskyde sin cyklus (i mit tilfælde blot et par dage, så den kommer hver fjerde uge) ? Bedste hilsner Louise
Læs mere
Læs mindre
lauragrubb
 

Hej Louise! Selv tak :-) Du kan drikke den hver dag, hvis du ønsker, men jeg ville især have fokus på det i tiden efter ægløsning og op til menstruationen (hvis du fx bliver træt af den, kan det nemlig være rart at holde en lille pause indimellem). Har du prøvet seed-cycling? Det har jeg i hvert fald hørt gode erfaringer med, når det handler om at regulere cyklussen. Dvs. at du spiser forskellige kerner og frø synkroniseret med din cyklus. Og så generelt at leve og spise efter sin cyklus, som jeg går meget mere i dybden med på mit kursus Kvinde Kend Din Cyklus. Jeg holder snart gratis webinarer om det igen om et par uger, så hold endelig øje på mit nyhedsbrev for de næste datoer :-) Kh Laura
Læs mere
Læs mindre
Louise Kirk
 

Hej Laura! Mange tak for dit gode svar! Det er en oprigtig hjælp. Jeg har ikke før hørt om seed-cycling, så det vil jeg fluks læse om. Det lyder interessant! Jeg vil holde øje med dit nyhedsbrev:-) Kh Louise
Læs mere
Læs mindre
lauragrubb
 

Selv tak Louise. Du skal være så velkommen. God dag :-) Kh Laura
Læs mere
Læs mindre
Julie
 

Hej Laura Selvom det er et ældre opslag, håber jeg du vil svare ❤️ Jeg har været rigtig glad for at drikke denne te, og nu er jeg blevet gravid efter at have prøvet i mange år! Kan jeg stadig drikke teen eller er der urter, jeg skal undgå? Dbh julie
Læs mere
Læs mindre
lauragrubb
 

Hej Julie, Først og fremmest tillykke med graviditeten! Hvor er det fantastisk <3 Det jeg har lært er, at man skal undgå hindbærblade i hvert fald i nogle stadier af graviditeten, da det kan virke sammentrækkende på livmoderen. Så for at være på den sikre side ville jeg udelade dem. Desværre er det dem som får teen til at smage godt, så jeg ved ikke hvordan den smager uden dem... Jeg har ikke hørt noget om de andre urter, men for at være på den sikre side ville jeg altid lige vende det med din læge, så du ikke behøver være i tvivl. Kærlig hilsen Laura
Læs mere
Læs mindre