Opskrift: Sund kålsalat til julebordet

Sund kålsalat julebordet julemad grønkål rødkål hormoner sund mad sund aftensmad kål salat

Føler du også, at det kan være lidt overvældende med al den tunge mad juleaften?


Så er her en opskrift på en kålsalat med grønkål og rødkål der vil gøre juleaften (eller julefrokosten) lidt sundere og lettere.


Udover at kålsalaten smager fremragende, så er kål også genialt for dine hormoner. Lad mig fortælle dig hvorfor:


1) Kål er fibre til dine tarmbakterier

Kål indeholder fibre, som er ufordøjelige kulhydrater. Det vil sige, at de ikke nedbrydes i tyndtarmen ligesom almindelige kulhydrater, men de rejser i stedet hele vejen ned til tyktarmen, hvor dine bakterier (mikrobiota) kaster sig over dem. Og det er en rigtig god idé at fodre bakterierne i tyktarmen med fibre, for de er gode venner med dit hormonsystem. Bakterier sørger bl.a. for, at nedbrudte hormoner og hormonforstyrrende stoffer bliver transporteret ud af kroppen.


Hvis vi ikke har nok af de gode bakterier (fx hvis vi har taget meget antibiotika eller spiser en kost fattig på fibre), så kan det gøre at hormonerne ikke kommer ud af kroppen og i stedet bliver gencirkuleret i kroppen. Og det kan skubbe dit hormonsystem ud af balance, og fx føre til mere PMS, kraftigere menstruationer og humørsvingninger. Derfor er kål som i den her kålsalat genialt til at vækste flere af de gode bakterier i tarmene.2) Kål er rigt på vigtige næringsstoffer for hormonsystemet

Kål er en af de mest næringsrige kilder, og så er det ovenikøbet billigt. Kål tilhører grøntsagsgruppen 'korsblomstfamilien', som også inkluderer fx broccoli og rosenkål. De her typer af grøntsager er især rige på svovl, som er vigtigt for leverens processer. Svovl er bl.a. vigtigt for leverens fase 2, hvor de nedbrudte hormoner kobles til andre molekyler, så de kan transporteres ud af tyktarmen.


Kåltyper som fx rødkål og grønkål, der er brugt i den her opskrift, er også rige på vitamin B6. Det er vigtigt for dannelsen af progesteron, som i normale mængder er med til at sænke risikoen for PMS symptomer, humørsvingninger og kraftige menstruationer. Det er også et vigtigt hormon for fertiliteten, hvor for lave niveauer af progesteron kan spænde ben for en graviditet.


Andre relevante næringsstoffer (og der er mange flere end jeg kan nævne er) er fx vitamin C og magnesium, som er vigtigt hvis du er meget stresset. Grønkålen i den her kålsalat er også rigt på calcium og vitamin K, som er vigtigt for dine knogler, især efter overgangsalderen hvor lavere niveauer af østrogen kan øge risikoen for knogleskørhed hos nogle. Og især grønkål er rigt på vitamin A (i den letoptagelige form betacaroten), som er vigtigt at få nok af hvis du fx døjer med akne eller fertilitetsudfordringer, fordi vitamin A har indflydelse på udviklingen af fosteret.3) Kål stabiliserer blodsukkeret

Dit blodsukker er afgørende for dit hormonsystem, især hvis du døjer med PCOS eller er i overgangsalderen. Et ustabilt blodsukker kan fx påvirke dit stresshormon kortisol og belaste leveren. Én af måderne du kan stabilisere blodsukkeret er ved at spise fiberrige kulhydrater som fx kål, fordi det sænker mavetømningshastigheden (dvs. hvor hurtigt du optager kulhydraterne i maden). Som Anette Sams, en dygtig forsker i blodsukkeret og insulin, siger, så skal til at tænke i KÅLhydrater, hvis du vil stabilisere dit blodsukker og slippe af med livsstilssygdomme som fx diabetes.


Dit blodsukker er også relevant at holde øje med, hvis du ikke har diabetes. Det kan nemlig være drivkraften bag uregelmæssige menstruationer og ægløsning, PMS, ømme bryster, humørsvingninger og en stresset krop. For dig som oplever PCOS er et stabilt blodsukker en af nøglerne til at slippe af med gener som fx akne, øget hårvækst i ansigtet, hårtab og overvægt, og hvis du er i overgangsalderen har du højere risiko for insulinresistens, og du kan derfor opleve, at blodsukkeret er mere sensitivt end før overgangsalderen.


Psst - kålsalaten er ikke kun god for kvinder med ubalancer i hormonsystemet, det er også godt for alle de andre, der sidder omkring julebordet, mænd som kvinder. Hvis du vil lære mere om fordelene ved kål i forhold til blodsukkeret, kan jeg anbefale dig at læse Anette Sams bog 'Sandheden om Sukker'.


I salaten har vi også tilføjet abrikoser for at give lidt sødme til salaten, og granatæblekerner som bl.a. har vist sig at kunne have en cancerreducerende effekt. Mandler giver lidt crunch til salaten, men er også rige på vitamin E, som er vigtigt for frugtbarheden og fertiliteten.OBS: Har du lavt stofskifte eller høj stofskifte?

Så vil jeg ikke anbefale at lave den her kålsalat med rå kål. Rå kål indeholder nogle stoffer, der hedder goitrogener, som kan påvirke stofskiftet negativt, hvis du i forvejen har for højt eller for lavt stofskifte. Hvis det er tilfældet, vil jeg i stedet anbefale dig at dampe kålen først (fx smørdampe med lidt vand og smør i en gryde og låg på) eller riste den kort på en pande. Når kål bliver opvarmet, så fjerner det goitrogenerne. Du kan sagtens lave salaten med tilberedt kål, så bliver det bare en varm salat i stedet.


Her er opskriften på kålsalat til julemaden


Mængde: En familie eller flere portioner til én


Ingredienser: 


Salat:

 • 1/4 Rødkål

 • 1-2 stængler Grønkål

 • 1 Granatæble

 • 1 Håndfuld tørret abrikoser

 • 1 Håndfuld mandler


Dressing til kålsalat:

 • 4 spsk olivenolie

 • Saft fra 1 appelsin

 • 2 tsk dijonsennep

 • 1 tsk honning

 • Et godt drys salt


Tilberedning:

 1. Hak og bland rødkål og grønkål i en skål.

 2. Bland dressingen og hæld den ud over salaten. Masser gerne kålen med dressingen, så den bliver ekstra lækker og smagfuld. Lad den trække mens du forbereder mandler, granatæbler og abrikoser.

 3. Tag kernerne ud af granatæblet og stil til side. Et godt tip er at halverer granatæblet med en kniv, hvorefter kernerne kan pilles ud nede i en skål med vand. Så sprøjter der nemlig ikke granatæblesaft ud i hele køkkenet.  Pynt dem på kålsalaten.

 4. Hak abrikoser og pynt salaten med dem.

 5. Rist mandlerne på en tør pande. Hak dem groft og pynt salaten med dem.

 6. Velbekomme


Har du lyst til at lære mere hormonubalancer?

Så kan du få adgang til min online platform Hormonyoga for kvinder.

Her får du adgang til:

 • Hormonyoga, meditation og akupressurvideoer

 • Månedlige live begivenheder med Laura

 • Lukket facebookgruppe kun for medlemmerne

 • Og meget mere

Du kan få en gratis prøveperiode lige her:

Klik her for at få en gratis prøveperiode >

Opskrift: Sunde jule dadelkugler
Mit bedste råd til, hvis du oplever symptomer på stress

1 kommentar

u.veilberg moortensen
 

Er stor beundrer af dig rigtig god salatopskrift for sundhed blot er tilsætningen af appelsin saft sammen med nødder uheldig hvis der var tale om nødder ved ik med mandler husk også at nævne alle varer skal være især kål økologisk ellers kan sundheden blive ringere også at brystkræft kvinder ska undgå for meget østrogen i gamle dage spistes kål i store mængder beundrer dit cyklus tema så vigtigt som det er og så få tænker så lidt derpå jeg har i 20 år været klar over det som du meget bedre udtrykker glædelig jul kære Laura. PS har du kontakt mail du læser. u veilberg

Læs mere
Læs mindre