Opskrift: Sunde jule dadelkugler

sunde dadelkugler jul sund mad sunde desserter julekrydderi hormoner blodsukker insulin PCOS stress overgangsalder PCO østrogen testosteron progesteron PMS præmenstruel sund snack dadler opskrift

Er dit blodsukker også lidt overvældet over december måneds godter med julekonfekt, pebernødder og brunkager?


Så er den her opskrift på sunde dadelkugler med julekrydderier til dig.


I den her uge i min Hormonyoga Julekalender sætter vi nemlig fokus på blodsukkeret, som kan komme lidt ud af kurs, når maven bliver fyldt med julekonfekt, kager og juleslik, og derfor kan det være en rigtig god idé at have nogle sunde desserter og snacks i baghånden.


Derfor er det en god idé at holde blodsukkeret stabilt, hvis du fx har PCOS, stress symptomer eller PMS symptomer


Det er en rigtig god idé at holde dit blodsukker stabilt, hvis du ønsker hormoner i balance, også i december måned. Dit blodsukker reguleres nemlig af hormonet insulin, som kan påvirke din øvrige hormoner, som fx testosteron.


Hvis du fx har tendens til PCO eller PCOS (Poly Cystic Ovarian Syndrome), så er det ekstra vigtigt, fordi for meget insulin kan øge testosteron, som driver mange af symptomerne kvinder med PCOS oplever, som fx overvægt, hårtab, akne, øget hårvækst i ansigtet og en uregelmæssig menstruation og ægløsning.


Selv hvis du ikke har PCOS, så kan dit blodsukker stadig have en indvirkning på din hormonbalance. Hvis du fx døjer med stress symptomer, vil et ustabilt blodsukker virke som en indre stress faktor, der kan skabe yderligere uro. Og hvis du har tendens til PMS symptomer som fx ømme bryster, humørsvingninger, præmenstruel akne og oppustethed, så kan for meget sukker også skubbe til den ubalance, fordi sukker øger et enzym, der hedder aromatase, som omdanner testosteron til østrogen. Det kan betyde, at du får mere østrogen i forhold til progesteron, og det kan skabe flere PMS symptomer.


Men selv hvis du ikke finder dig selv i nogle af de her kategorier, vil jeg stadig slå et slag for at holde blodsukkeret stabilt. Jo ældre du bliver, jo mere ustabilt bliver blodsukkeret, og især for dig som nærmer dig overgangsalderen vil det her være vigtigt. Du vil nemlig sandsynligvis opleve, at der skal mindre til for at skubbe til blodsukkeret, end da du var yngre, og det kan forværre symptomer i overgangsalderen.


Sådan får du et stabilt blodsukker


Når du gerne vil have et stabilt blodsukker handler det om at kigge på to ting:


 • Din træning

 • Det du spiser (især typen af kulhydrater)

I det her blogindlæg fokuserer jeg mest på maden, men der er også masser at hente, når det kommer til træning. Jo bedre form du er i, jo bedre vil din krop være til at regulere dit blodsukker. Du kan fx bruger hormonyoga (jeg har et program designet til blodsukkeret og PCOS) eller du kan bruge andre træningsformer som fx løb, cykling og at gå til at få blodsukkeret i ro, fordi det hjælper cellerne til at optage sukkeret hurtigere. Fx kan du tage en 'puls-snack', dvs. en mini-træning i form af fx 10 englehop, når du har brug for at regulere blodsukkeret (eller hvis du fx er kommet til at overspise i pebernødder, er det en rigtig god idé at gå en tur, så kroppen forbrænder det overskydende sukker i blodet).

Når det handler om det, du spiser, så er det især kulhydraterne i din kost, som påvirker blodsukkeret og frigørelsen af insulin. Jo hurtigere/simplere kulhydrater, jo hurtigere skal insulin på banen. Jo mere langsomme/komplekse kulhydrater, jo langsommere går frigivelsen af insulin og jo bedre kan kroppen følge med uden at blive overstimuleret. Din krop trives bedst på langsomme kulhydrater (slow carbs), som også er den måde de findes i naturen fx i form at grøntsager (hvorimod sukker er forarbejdet sukkerroe, hvor vi har fjernet alle fibrene, der sænker optagelsen af kulhydraterne i sukkerroen).

I december måned ligger der masser af hurtige kulhydrater omkring os i form af søde snacks. Derfor kan du med fordel afbalancere deres indvirkning ved at lave nogle sundere alternativer, der ikke får blodsukkeret lige så hurtigt i vejret, som fx de her nemme dadelkugler med julekrydderier, hvor fedt og protein fra mandler og kokosmel hjælper til at afbalancere kulhydraterne fra dadlerne.


Ingredienser til Sunde Jule Dadelkugler:


 • 100 g mandler

 • 3 spsk kokosmel

 • 2 spsk kakaopulver

 • 200 g tørret dadler uden sten

 • Saft og skalen fra 1 øko  appelsin 

 • 1 tsk kanel

 • 1 tsk kardemomme

 • 0,5 tsk ingefærpulver

 • Evt et skvæt vand


Drys eller overtræk:

 • Vi rullet vores jule dadelkugler i 1 spsk kakaopulver blandet med 1 tsk kanel, og kokosmel.

 • Du kan selvfølgelig også gøre det ekstra luksus og overtrække dem med smeltet 85% chokolade


Tilberedning:

 1. Blend mandler, kokosmel og kakaopulver fint.

 2. Tilsæt dadlerne (husk at fjerne stenene), saft og skrællen fra en appelsin samt kanel, kardemomme og ingefærpulver. Blend det hele. Massen kan godt se lidt tør ud, men test evt. om den kan samles i en kugle inden du tilsætter vand. Hvis er for tør konsistensen kan den justeres med lidt vand.

 3. Tril små mundrette kugler af dadelmassen og rul dem enten i kakao, kokosmel eller drys, eller dyb dem i smeltet chokolade.

 4. Lad de færdige jule dadelkulger køle af i køleskabet i minimum 1 time - selvom vi ved det kan være lidt svært.

 5. Velbekomme


Har du lyst til at lære mere hormonubalancer?

Så kan du få adgang til min online platform Hormonyoga for kvinder.

Her får du adgang til:

 • Hormonyoga, meditation og akupressurvideoer

 • Månedlige live begivenheder med Laura

 • Lukket facebookgruppe kun for medlemmerne

 • Og meget mere

Du får en gratis prøveperiode lige her:

Klik her for at få en gratis prøveperiode >

Reklame// Menstruationstrusser - fordele og ulemper
Opskrift: Sund kålsalat til julebordet

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!