Du kan bruge hormonyoga for fertiliteten
Vidste du, at hormonyoga kan hjælpe med at styrke din fertilitet?
Hormonyoga er et effektivt redskab, der kan hjælpe dig med forbedre din fertilitet ved at reducere stress, forbedre cirkulationen til underlivet og balancere hormonerne. Brugen af hormonyoga kan give en række fordele for dig, der ønsker at blive gravid, som fx øget afslapning, forbedret mental klarhed og bedre fysisk velvære.
Hormonyoga for fertiliteten er baseret på følgende principper:
Øget blodgennemstrømning til æggestokke, bækken, livmoder og ligamenter
Udfordringer med fertiliteten kan skyldes fysiske udfordringer i området omkring livmoderen, som nedsætter dens bevægelighed. Med yogaøvelser målrettet hofterne kan du øge blodgennemstrømningen og mobiliteten omkring nerveforbindelserne til bækken, æggestokke, livmoder og ligamenterne, som holder livmoderen på plads.
Afspænding af muskler
Spændinger i muskler som fx psoasmusklen og ballerne kan påvirke hele området omkring livmoderen. Derfor handler det om at afspænde og genfinde energiflowet i de her områder.
Reducering af stress
Stress kan påvirke produktion af kønshormoner som fx østradiol og progesteron. Øvelserne hjælper med at sænke stress ved at bruge dybe vejrtrækninger og yogaøvelser inspireret fra det afstressende vandelement fra Traditionel Kinesisk Medicin.
Fokus på hara/womb
Området omkring livmoderen er anerkendt i mange spirituelle og medicinske traditioner. Fx kaldes det både hara, dantien, womb og det andet chakra (svadhistana). Det her område er energimæssigt kraftfuldt, men det kan være hæmmet af energetiske blokeringer, som kan påvirke flowet af energi og den indre balance. Med den her praksis kan d genfinde styrken og helheden i hara-området.
Mojzisova-metoden
Øvelserne er også inspireret af Mojzisova-metoden, som jeg stødte på første gang for nogle år siden. Mojzisova-metoden er en række kropsøvelser udviklet af den tjekkiske fysioterapeut Ludmila Mojzisova, som er videnskabeligt bevist at de kan hjælpe med at forbedre en kvindes fertilitet. De består af blide og sikre øvelser, som har til formål at styrke, mobilisere, afspænde og lindre underlivet.
OBS: Er du i fertilitetsbehandling, kan du godt bruge hormonyoga for fertiliteten. Det kan dog være en god idé at holde en pause med yogaen 1-2 dage efter ægudtagning, hvis du oplever gener. Efter ægoplægning er det en god idé primært at fokusere på blid bevægelse og yin/restorative stillinger, der giver ro. Er du blevet gravid kan du også bruge øvelserne, men efter uge 12 kan det være en god idé at søge mod gravidyoga i stedet, da maven kan komme i vejen.
Yogastillinger for fertiliteten
Der er en række yogastillinger, der er specifikt designet til at fremme fertilitet ved at blodgennemstrømningen til bækkenområdet, forbedre hormonbalancen og reducere stressniveauet. Her er fem af mine yndlingsstillinger for fertiliteten:
Liggende sommerfugl (Baddha Konasana)
Den her stilling hjælper med at åbne hofterne og øge blodgennemstrømningen til bækkenområdet.
Sådan kommer du ind i stillingen: Sæt dig på gulvet med bøjede ben og lad fødderne røre hinanden. Lad knæene falde ud til hver sin side og læn dig tilbage, eventuelt på en pude. Lad hænderne hvile ud til hver side eller læg dem på maven (hara).
Cat-Cow (Marjaryasana/Bitilasana)
Den her stilling hjælper med at forbedre cirkulationen og strække nedre del af ryggen.
Sådan kommer du ind i stillingen: Begynd på alle fire med dine hænder skulderbredde fra hinanden og dine knæ hoftebredde fra hinanden. Indånd og svaj din ryg, mens du løfter dit hoved og haleben, udånd og rund din rygsøjle, mens du lader hagen søge mod brystet.
Støttet bro (Setu Bandha Sarvangasana)
Denne stilling hjælper med at strække hoftebøjerne og øge blodgennemstrømningen til bækkenområdet.
Sådan kommer du ind i stillingen: Lig på ryggen med bøjede knæ og fødderne fladt på gulvet. Løft dine hofter og skub en pude eller pude under dine hofter for støtte.
Barnets stilling (Balasana)
Den her stilling hjælper med at frigøre spændinger i nedre ryg og hofter.
Sådan kommer du ind i stillingen: Begynd på alle fire, sænk derefter dine hofter til dine hæle og stræk dine arme ud foran dig eller lad armene hvile ned langs siden. Hvil din pande på måtten og træk vejret dybt.
Legs-Up-The-Wall (Viparita Karani)
Denne stilling hjælper med at forbedre cirkulationen og reducere stressniveauet.
Sådan kommer du ind i stillingen: Lig på ryggen med dine ben op ad en væg og lav en L-form med din krop. Hvil dine arme langs siden og træk vejret dybt.
Udover disse stillinger kan du også bruge åndedrætsøvelser (pranayama) og meditationsteknikker, som kan være nyttige for fertiliteten.
Prøv fertilitetsyoga gratis
Har du lyst til at prøve hormonyoga for din fertilitet? Så prøv mit kursus Fertilitetsboost via min app. Du får fertilitetsyoga, akupressur og en fertilitetsmeditation til at bringe ro i din krop og booste din fertilitet.
Du kan få adgang til kurset 7 dage gratis uden binding via min yogaplatform Hormonyoga for kvinder. Der får du desuden også en masse andre hormonyogavideoer, meditationer og akupressur specialdesignet til dit hormonsystem.
Om Laura Grubb
Jeg hedder Laura, og min passion er at vise dig, hvordan du får et liv i bedre balance ved at forstå dig selv gennem din menstruationscyklus og hormoner. Jeg er oprindeligt uddannet cand.soc i Service Management, men valgte efter et stressammenbrud at uddanne mig som hormonyogalærer og kostvejleder med speciale i hormonsystemet. Mit ønske er give dig værktøjerne til at få en krop i balance, samtidig med du lærer, hvad der kendetegner dig som kvinde og hvordan du kan gøre din menstruationscyklus og hormonbalance til din største styrke. Det er min mission – og jeg glæder mig til at have dig med på rejsen.
Følg med på Instagram, Facebook og Youtube
Ansvarsfraskrivelse
Information i dette blogindlæg har kun til formål at informere og oplyse. Indholdet er et resultat af Lauras egen research og erfaringer. Indholdet er ikke tænkt som en erstatning for rådgivning af en læge eller anden sundhedsrådgiver eller anden information fundet på et produkt eller pakke. Brug ikke indholdet til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller sygdom, eller til at udskrive medicin eller anden behandling. Tal altid med din læge eller anden sundhedsrådgiver, før du tager nogen medicin, kosttilskud, urter eller foretager nogen behandling for et helbredsproblem. Hvis du har eller mistænker, at du har et medicinsk problem, kontakt din læge omgående. Afvis ikke lægelig rådgivning og afvent ikke at søge lægehjælp på grund af noget, du har lært via min hjemmeside og andre kanaler. Information og udtalelser vedrørende kosttilskud og præventionsmidler er ikke evalueret af Sundhedsstyrelsen og er ikke tiltænkt at diagnosticere, behandle eller eliminere nogen sygdom.
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller opret dig som bruger for at skrive en kommentar