Mit bedste råd til, hvis du oplever symptomer på stress

Hormonyoga for kvinder

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg indimellem kan føle mig ret stresset.

Jeg kører i et højt tempo, driver en virksomhed med ansatte og har høje ambitioner.

Jeg kan også opleve stress-symptomer, som søvnproblemer, utålmodighed, hjertebanken og hovedpine. 

Men jeg er jo yogalærer og underviser andre i at navigere i stress - så kan jeg da ikke blive stresset? lyder min indre overbevisning indimellem.

Men det kan jeg hilse og sige, at det kan du, uanset hvem du er, og hvilken stilling du er i.

For stress er er en del af os som mennesker.

Det er vores indre alarmberedskab og kroppens måde at kommunikere til os på.

Og på den måde er stress jo en god ting, fordi det er kroppen, der fortæller os, at den er overbelastet og har brug for en pause.

Problemet ligger i, at vi ikke altid husker at lytte til den.

Det findes der ikke noget lynkursus i, men det er noget, man kan lære og øve sig i at blive bedre til hver gang, man bliver presset derud, hvor kroppen siger fra.

Og det er derfor, jeg også fortæller åbent om, at jeg også kan blive stresset.

For jeg øver mig stadig i det.

Det vil jeg nok gøre resten af mit liv fordi jeg - ligesom så mange andre - lever et liv med en masse bolde i luften.

Men det gode er, at jeg bliver bedre og bedre til det gang for gang.


Stress er faktor #1 for hormonbalancen

Stress er den vigtigste faktor, når det kommer til hormonubalancer.

Hvis kortisol, vores langtidsstresshormon, er for højt i for lang tid, kan det skabe ravage i hele hormonsystemet og blandt andet forstyrre vores menstruationscyklus.

Så det overrasker mig heller ikke, at min cyklus begynder at reagere og gamle pms-symptomer, jeg ikke havde lagt mærke til længe, begynder at vende tilbage, når jeg er streset.

Humørsvingninger. Ømme bryster. Kraftigere menstruation.

Når jeg mærker stresssymptomerne melde deres ankomst, ved jeg med det samme, at min krop begynder at fortælle mig, at nu er det nok.

Så hvad er mit bedste råd mod stress?

Jeg fjerner alle de faktorer, som trækker energi ud af mig frem for at give mig energi.

Jeg siger nej og melder fra.

Skuffer folk og prioriterer mig selv.

Noget, som jeg altid har haft utrolig svært ved, men som jeg har lært er nødvendigt nogle gange.

Og så holder jeg fri.

Sover længe, bruger tid med dem jeg holder af, tager ud i byen og danser, mediterer.

Alt det, jeg i lang tid føler at jeg ikke har haft tid til.

 

Hvad er mit bedste råd til hvis du oplever symptomer på stress?

Det ved jeg faktisk ikke.

For det er så individuelt, hvordan vi hver især oplever stress, og hvad vi har brug for.

Men jeg kan fortælle dig, hvad jeg ofte vælger at gøre, når jeg opdager, at jeg oplever stress-symptomer:

 • Siger fra
  Jeg stopper op med det samme og tager et grundigt kig på alle de områder, der stresser mig. Jeg tømmer jeg min kalender for alt det, som kan flyttes eller aflyses for en periode. Det er svært og gør ondt, men det er vigtigere, at jeg har det godt, end at jeg forsøger at gøre alle andre glade før mig selv.


 • Sover
  Jeg sover, så længe jeg kan. Søvn er det bedste middel mod stress, så jeg sover uden vækkeur og med ørepropper og øjenmaske, hvis det skal til. Hvis jeg ikke kan sove, sørger jeg for at slappe så meget af jeg kan, så kroppen får hvile på andre måder.


 • Glæde
  Jeg gør det, som gør mig glad. Bruger tid med mennesker, der giver mig energi, og prioriterer mere af det, som jeg får glæde af at lave.


 • Ser serier
  Dengang jeg var stresssygemeldt, så jeg alle de serier, jeg kunne finde på HBO og Netflix. Det var lige, hvad jeg havde brug for til at slå mine bekymringer væk. Hvis jeg bliver stresset i dag, finder jeg indimellem at finde tilbage til den 'stressboble', jeg boede i dengang, og lukker mig inde med serier dagen lang.


 • Kurbad
  Vandelementet i kinesisk medicin handler om stress, og derfor anbefales alt med vand til at give ro i kroppen. Drikke nok vand, gå ture langs vandet eller hoppe i vandet. Et varmt bad beroliger kroppen og varme fra fx en sauna får vores muskler til at slappe af. Det kan VARMT anbefales.


 • Varme måltider
  Fra et kinesisk medicinsk perspektiv har en stresset krop brug for at gå i hi og få ro ligesom om vinteren. Så jeg sørger for så vidt muligt at spise varm nærende 'vintermad' som fx gryderetter, grød og supper uanset hvornår på året det sker. Hvis jeg er rigtig stresset og ikke orker at lave mad, køber jeg takeaway som fx varme thai currys, simremad eller en indisk dahl.


 • Varmedunk
  Den bedste opfindelse i verden er efter min mening varmedunken. Den er min trofaste ven gennem hele vinteren og især når jeg føler mig stresset. Jeg lægger den enten ved mine fødder for at give en følelse af grounding eller på den nederste del af ryggen ved mine nyrer for at booste dem. I kinesisk medicin er nyrerne kroppens batteri, som styrer vores stressniveau, så jo mere energi, varme og opmærksomhed, du kan give dem, jo bedre.


 • Magnesium og B-vitaminer
  Kroppen sluger magnesium og b-vitaminer, når vi er stressede, så derfor er det mit vigtigste kosttilskud, når jeg er stresset - især magnesium bisglycinat er min redning, hvis jeg ikke kan sove.


 • Tillid
  Hvis jeg er meget stresset, kan jeg slet ikke overskue at meditere og skal kun ligge i fosterstilling på sofaen. Men hvis jeg når at slå bremsen i lidt før, så hjælper det at sætte mig ned, lukke øjnene og fokusere på følelsen af tillid. Fx gentage for mig selv: 'Jeg har tillid til, at alting løser sig'.
  I kinesisk medicin, hvor man arbejder med følelser, er tillid den modsatte følelse af frygt. Jo mere vi har tillid til livet og vores egne instinkter, jo mere trygge føler vi os. Især som kvinder er vores intuition et af vores stærkeste redskaber til at reducere stress, for den guider os til at navigere uden om stressede situationer


Der findes utallige andre gode råd, men i sidste ende er det vigtigste at lytte til dig selv.

Hvad hjælper dig, når du føler dig stresset?

Hvad giver dig ro og glæde?


Vil du gerne have min hjælp til at få dine hormoner i balance?

Få en gratis prøveperiode til min online platform Hormonyoga For Kvinder med hormonyogavideoer, meditation og akupressur specialdesignet til dit hormonsystem.

Her kan du finde målrettede yogavideoer mod hormonubalancer som fx Stress, PMS, overgangsalder, fertilitet og menstruationssmerter. Du får også meditationer og vejtrækningsøvelser og jeg vil forklare dig om, hvad du skal være opmærksom på ved hver ubalance. 

Du får som medlem også adgang til en online vidensbank om forskellige hormonbalancer og et kartotek med over 50 hormonhelende opskrifter. Og så kan du være med på to månedlige live yogaworkshops og en månedlig Spørgetime, hvor du kan få svar på alle spørgsmål du har.


Klik her for at blive medlem
Om Laura Grubb 

Jeg hedder Laura, og min passion er at guide dig til et liv i mere balance ved at forstå dig selv gennem din cyklus og hormoner. Med min baggrund som yogalærer og kostvejleder ønsker jeg at give dig værktøjerne til at finde vejen til en krop i balance, samtidig med du lærer om, hvad der kendetegner dig som kvinde og hvordan du kan gøre det til din største styrke. Det er min mission – og jeg glæder mig til at få dig med på rejsen!

Følg med på InstagramFacebook og YoutubeAnsvarsfraskrivelse 

Information i dette blogindlæg og video har kun til formål at informere og oplyse. Indholdet er et resultat af Lauras egen research og erfaringer. Indholdet er ikke tænkt som en erstatning for rådgivning af en læge eller anden sundhedsrådgiver eller anden information fundet på et produkt eller pakke. Brug ikke indholdet til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller sygdom, eller til at udskrive medicin eller anden behandling. Tal altid med din læge eller anden sundhedsrådgiver, før du tager nogen medicin, kosttilskud, urter eller foretager nogen behandling for et helbredsproblem. Hvis du har eller mistænker, at du har et medicinsk problem, kontakt din læge omgående. Afvis ikke lægelig rådgivning og afvent ikke at søge lægehjælp på grund af noget, du har lært via min hjemmeside og andre kanaler. Information og udtalelser vedrørende kosttilskud og præventionsmidler er ikke evalueret af Sundhedsstyrelsen og er ikke tiltænkt at diagnosticere, behandle eller eliminere nogen sygdom.

Opskrift: Sund kålsalat til julebordet
Fertilitet og Fysioterapi med Anne Marie Jensen

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!