3 gode råd til overgangsalderen og menopausen

Overgangsalderen og menopausen

Hvad dækker begreberne overgangsalderen og menopause egentlig over? Måske tænker du umiddelbart, at det er et tidspunkt i livet, hvor menstruationerne ophører. Måske har du også hørt, at man oplever symptomer som hede- og svedeture og søvnløshed. Der er noget om det, men det er langt mere end bare det. I dette blogindlæg kan du læse mere om hvilke symptomer, du kan opleve, samt 3 råd til hvordan du kan  bringe dine hormoner i balance i overgangsalderen og reducere dine symptomer.

Begrebet menopause og perimenopause

Overgangsalderen forekommer oftest i 45-55-års alderen, og kan for nogle kvinder medføre gener i form af hedeture, søvnløshed, uregelmæssige cyklusser, humørsvingninger etc. Menopausen, som overgangsalderen også kaldes, er per definition et år efter sidste menstruation. Perimenopause står for tiden op til overgangsalderen og efter, og den kan starte allerede fra 35-års alderen.

menopause overgangsalderen

Hvad sker der i overgangsalderen?

Overgangsalderen forekommer, fordi at æggestokkene stopper med at producere østrogen og progesteron, og det er en helt naturlig udvikling, at niveauerne af hormonerne daler i takt med, at vi bliver ældre. Det er de lavere koncentrationer af hormonerne som gør, at menstruationerne bliver uregelmæssige, fordi at ægløsningen ikke længere forekommer hver måned. Progesteron er det første hormon, der begynder at dale, fordi det ikke dannes, når der ikke er ægløsning. Senere begynder østrogen at falde, og det er blandt andet dykkene i østrogen som kan føre til hedeture og tegn på lavt østrogen. Efter overgangsalderen producerer æggestokkene ikke længere progesteron, men kroppen har stadig lave niveauer af østrogen, nu i formen østron i stedet for østradiol, som bor i fedtvævet.


Nogle af de symptomer, man kan opleve i perimenopausen, som skyldes lavere progesteron i forhold til østrogen, er bl.a.:

 • Uregelmæssig cyklus

 • Kraftig eller meget let menstruation

 • PMS

 • Ømme bryster

 • Ændringer i hårvækst

 • Hårtab

 • Vægtøgning

 • Migræner

 • Lav sexlyst

 • Omtågethed

 • Muskelsmerter

 • Infektioner

 • Infertilitet


Når man kommer tættere mod overgangsalderen/menopausen, skifter det ofte til symptomer forårsaget af lavere østrogen som fx:

 • Svedeture

 • Nattesved

 • Depression

 • Angst

 • Humørsvingninger

 • Søvnløshed

 • Udmattelse

 • Tør hud

 • Vaginal tørhed

 • Tissetrang


3 råd til behandling af overgangsalder og menopausen

Her er 3 råd, som du kan lade dig inspirere af, for at bringe dine hormoner i balance i overgangsalderen og reducere dine symptomer.

1. Magnesium

et studie med brystcancer patienter viste magnesium at kunne reducere hedeture, træthed og uro, som alle er symptomer på lavt østrogen. Vælg en letoptagelig form for magnesium, som fx magnesium bisglycinat eller magnesium citrat. OBS: Det er altid en god idé at rådføre dig med din læge, før du påbegynder et nyt kosttilskud, især hvis du tager medicin, da nogle typer af kosttilskud kan interagere med medicin.

2. Reducer stress


Stress er en af de primære årsager til hormonubalancer, også når det gælder overgangsalderen. Når vi er stressede producerer kroppen mere kortisol, og det skal den bruge flere ressourcer til. De lånes fra de hormoner, som producerer bl.a. østrogen og progesteron, og på den måde kan hormonerne, der styrer symptomerne i overgangsalderen, komme endnu mere ud af balance, når vi er stressede.

Øv dig i at overgive dig til et langsommere liv og giv slip på de høje forventninger om at kunne nå det hele. Du kan integrere nye vaner som fx yoga og meditation og give dig selv lov til at køre i et langsommere tempo. Forkæl dig selv, gør flere ting som gør dig glad, og sæt fokus på at lade dig selv op og skrue ned for tempoet.


3. Reducer indtag af koffein


Koffein kan også være med til at forværre symptomerne i overgangsalderen, fordi det får binyrerne til at producere mere kortisol, vores stresshormon, der i for store mængder sænke mængden af progesteron og østrogen. Derfor kan det være en god idé at skære ned på forbruget. Hvis du fx drikker et par kopper kaffe om dagen, så prøv at gå ned til en enkelt og nyd den. Eller skift kaffen ud med te, allerhelst urtete (fx brændenælde eller hindbærbladete) eller rooibos, som ikke indeholder koffein (sort og grøn te indeholder koffein - grøn te kommer dog med en del helbredsfordele, hvis du stadig har brug for den opkvikkende effekt). Du kan også prøve cikoriekaffe, som smager lidt som kaffe og samtidig virker styrkende på din lever. Vær også opmærksom på koffeinindholdet i sodavand og energidrikke.


 

Vil du gerne have adgang til flere råd?

Hormonyoga for kvinder

Så kan du få en gratis prøveperiode til min medlemskabsklub Hormonyoga for kvinder, hvor du får adgang til hormonyogavideoer, meditation og akupressur specialdesignet til dit hormonsystem.

Du kan du finde målrettede yogavideoer mod hormonubalancer som fx overgangsalder, PMS og menstruationssmerter. Du får også meditationer og vejrtrækningsøvelser og jeg vil forklare dig om, hvad du skal være opmærksom på ved hver ubalance. 

Du kan få en gratis prøveperiode og kom i gang med hormonyoga om bare 5 minutter:

Klik her for at blive medlem


Hvad med dig – hvordan er din oplevelse med overgangsalderen?

Fortæl mig i kommentarsporet:

• Hvad skete der for dig?
• Hvad virkede – eller virkede ikke – for dig?
• Hvordan har du det i dag?

Jeg ville elske at høre fra dig 🥰

Kærlig hilsen


Laura Grubb signatur

Om Laura Grubb


headshot-laura-300x300

Jeg hedder Laura, og min passion er at vise dig, hvordan du får et liv i bedre balance ved at forstå dig selv gennem din menstruationscyklus og hormoner. Jeg er oprindeligt uddannet cand.soc i Service Management, men valgte efter et stressammenbrud at uddanne mig som hormonyogalærer og kostvejleder med speciale i hormonsystemet. Mit ønske er give dig værktøjerne til at få en krop i balance, samtidig med du lærer, hvad der kendetegner dig som kvinde og hvordan du kan gøre din menstruationscyklus og hormonbalance til din største styrke. Det er min mission – og jeg glæder mig til at have dig med på rejsen.

Følg med på InstagramFacebook og YoutubeAnsvarsfraskrivelse

Information i dette blogindlæg har kun til formål at informere og oplyse. Indholdet er et resultat af Lauras egen research og erfaringer. Indholdet er ikke tænkt som en erstatning for rådgivning af en læge eller anden sundhedsrådgiver eller anden information fundet på et produkt eller pakke. Brug ikke indholdet til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller sygdom, eller til at udskrive medicin eller anden behandling. Tal altid med din læge eller anden sundhedsrådgiver, før du tager nogen medicin, kosttilskud, urter eller foretager nogen behandling for et helbredsproblem. Hvis du har eller mistænker, at du har et medicinsk problem, kontakt din læge omgående. Afvis ikke lægelig rådgivning og afvent ikke at søge lægehjælp på grund af noget, du har lært via min hjemmeside og andre kanaler. Information og udtalelser vedrørende kosttilskud og præventionsmidler er ikke evalueret af Sundhedsstyrelsen og er ikke tiltænkt at diagnosticere, behandle eller eliminere nogen sygdom.


Har du lige fået din menstruation?
Det her prøver din PMS at fortælle dig

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!