Sex efter 50 - hvordan er det?
// Reklame
For nogle måneder siden fik jeg tilsendt en bog. Den hed: “Sex efter 50”.
Hov? Jeg er da ikke over 50?
Nej, det er jeg ikke.
Men den er skrevet af Ditte Trolle, en gynækolog jeg havde været i kontakt med omkring min guide om prævention.
Og hun var så venlig at sende mig et eksemplar af den.
Og for at det ikke skal være løgn, så lærte jeg en hel del om sexlivet efter 50, jeg ikke vidste, før jeg læste den.
Derfor vil jeg gerne dele de erfaringer og refleksioner, som bogen satte gang i hos mig, med dig i dag.
Måske er du over 50, på vej til at blive 50 eller bare nysgerrig på, hvad der sker, når den tid kommer.
Lyt også til min podcasteepisode, hvor jeg interviewer Ditte Trolle om hendes bog Sex efter 50:
Sex efter 50 - har man det?
Da jeg begyndte at tænke over det her emne, så krummede jeg lidt tæer. For jeg fangede mig selv i at tænke: “Mine forældre? De har da ikke sex længere” Måske har du også tænkt den tanke? Men da jeg så begyndte at tænke på, om jeg selv gerne ville have sex efter jeg er blevet 50 (som er om en ca. 17 års tid), så tænkte jeg: "Jamen, selvfølgelig har jeg da sex, når jeg kommer op i den alder. Det stopper da ikke bare lige der" Ups. Der er jo noget, som ikke går helt op. Så... HAR man sex efter 50? Og hvordan er det? Det fik jeg svar på, da jeg læste Dittes bog. Og nu går jeg faktisk lidt og glæder mig til mit sexliv efter 50. For som Ditte fortæller, så er der faktisk ret meget at se frem til!
Hvad sker der med hormonerne og sexlivet efter 50?
En ting, som Ditte Trolle kommer ind på i sin bog, er de hormonelle og fysiske forandringer, der sker efter 50. Vi kan ikke komme udenom, at kroppen ikke kan præstere det samme, når den er gammel, som når den er ung. Sanserne svækkes, musklerne bliver svagere og smidigheden og balancen aftager. Det er en naturlig aldringsproces, vi alle skal igennem. Vores hormoner forandrer sig også. Når kvinder kommer på den anden side af overgangsalderen (som ca. sker omkring 50-årsalderen), så falder østrogen og der dannes ikke længere progesteron. Når østrogenniveauerne er lavere og der ikke dannes månedligt østrogen i forbindelse med ægløsning, så kan det have nogle bivirkninger, der kan påvirke sexlivet. Fx kan man opleve tørre slimhinder, fordi østrogen blandt andet har til opgave at gøre kvindens krop klar til sex. Det gør den fx ved at gøre slimhinderne mere fugtige. Men når østrogenniveauet falder og slimhinderne bliver mere tørre, så kan det gøre ondt og være sværere at gennemføre et samleje. Eller man kan opleve, at der skal mere til for at blive tændt nok.
Lysten til sex
En ting er tørre slimhinder - men falder lysten til sex også? Muligvis. En undersøgelse viste, at hvor alle svenske mænd under 35 angiver, at de tænker på sex hver dag, gælder det kun en tredjedel af dem, som er over 65. Og en dansk rapport fra 2002 om 60-årige kvinders seksualitet viste, at kun en tredjedel af kvinder følte lyst hver uge. Er det hormonernes skyld, at lysten kan falde? Det er ifølge Ditte omdiskuteret. Østrogen øger blodtilførslen til kønsorganerne, og det gør det måske lettere at blive seksuelt opstemt. Men på den anden side er der ikke noget, der tyder på, at man får mere sexlyst ved at få et østrogentilskud. Et fald i sexlysten handler sjældent om hormonbalancen, men i stedet om noget andet. Det kan fx være om man har en partner, af livets forhold som stress, sygdom, bekymringer, depression og træthed, og forventninger til hvordan ens sexliv skal være.
Bare fordi lysten falder, stopper man ikke med at dyrke sex
Selvom den spontane lyst til sex kan aftage med tiden, betyder det ikke, at man stopper med at dyrke sex. I en undersøgelse med 1303 ældre kvinder rapporterede ca. 50% af de adspurgte havde et aktivt sexliv. Og det er ikke nødvendigvis spontan lyst, som får ældre kvinder til at have sex. Det er andre ting, som tænder det seksuelle begær: fx ønsket om at være sammen med sin elskede og forventning om velværet undervejs og afslapningen bagefter. Det er sandsynligvis ikke det samme, man søger i sit sexliv som ældre, som man gjorde i 25-års alderen - nu handler det mere om sanseligheden, intimitet og den langvarige nydelse, fremfor jagten på orgasmen. Og i stort set alle undersøgelser af ældres sexliv ser man, at selvom lysten aftager så stiger tilfredsheden med sexlivet. Der kommer med andre ord en større balance mellem det, man ønsker og forventer, og det man opnår. Det lyder da som noget at glæde sig til! Og der er også forskning som viser, at mennesker over 50 er mere lykkelige og tilfredse med livet, end dem som er yngre.
Vi lever længere
En anden grund til, at det er relevant at tale om ældres sexliv er, at vi har fået flere år at leve i. I år 1900 levede mænd cirka indtil de var 50 og kvinder til 55. I dag lever lever mænd til ca. 77 år og kvinder til 82 år. Men tidspunktet for, hvornår vi går i overgangsalderen og vores hormonelle forandringer har ikke ændret sig - de ligger stadig omkring de 50 år. Altså har vi fået en stor portion tid efter overgangsalderen, som vores forfædre og formødre ikke havde. Netop derfor skal vi vænne os til at tale om sexlivet efter 50 (og derfor at Dittes bog er så relevant), for sex og erotik er stadig en vigtig del af livet og noget som giver nydelse, samhørighed og livsglæde også efter 50.
Kultur og normer spiller også ind
Sandsynligvis spiller vores kultur og normer også ind på, om du får et berigende sexliv efter 50. En svensk undersøgelse, der interviewede 70-årige om deres seksualitet i først 1976 og dernæst i år 2000, så, at kun en fjerdedel af de 70-årige mænd i 1976 syntes, at sex berigede deres tilværelse. Da man 25 år senere igen spurgte en gruppe 70-årige mænd, var det stort set dem allesammen, som mente at sex berigede tilværelsen. For kvindernes vedkommende havde det ændret sig fra 5% til 78%! Forandringen kommer sandsynligvis af den seksuelle revolution, som startede i midt-tresserne, hvor de som nu er 70 år var i tyverne. En lignende undersøgelse fra USA viste samme resultat, men undersøgelser af ældres sexliv i fx asiatiske lande viste en generelt lavere tilfredshed med sexlivet efter 50. Altså spiller kultur og normer sandsynligvis også en rolle i, hvordan du tilgår dit sexliv på den anden side af 50 og om det bliver noget, der beriger din tilværelse eller ej. Hvad man dog kan se er, at ældre er bedre til at affinde sig med et ikke-eksisterende sexliv end yngre personer.
Er det sundt at have sex efter 50?
Ifølge mange artikler i pressen og ugebladene, så er sex sundt for os - senest blev Søren Brostrøm citeret for 'Sex er godt, sex er sundt' i forbindelse med Corona-krisen. Og der lyder også teorier om, at sex både kan give bedre lugtesans, stærkere bækkenbund, bedre immunforsvar og så videre. Men ifølge Ditte Trolle er der desværre ikke belæg for særlig meget af det. Der er dog ingen tvivl om, at der er en sammenhæng mellem helbred og sex! Det handler dog nok i stedet om, at et godt helbred øger chancen for, at man også har et godt sexliv. Men kan mere sex gøre dig sundere? Måske. For kroppen er det jo en form for fysisk aktivitet, men ikke meget mere end en almindelig alsidig træning vil gavne dig. Når vi taler om sjælen, er det dog en anden sag. En ting er den umiddelbare nydelse, som sex giver. Og så har vi som sociale dyr også godt af den fysiske kontakt med andre levende væsener. Kvinder med en varm og kærlig relation til deres partnere fx, hvor de får mange knus, oplever lavere blodtryk end kvinder, der ikke får lige så meget positiv fysisk kontakt. Dit sexliv kan altså være en god indikator på helbredstilstanden, både fysisk og psykisk.
Hvad gør man, hvis man oplever udfordringer i sexlivet?
Udover den manglende lyst, så kan udfordringer som tørre slimhinder og nedsat mobilitet gøre, at det bliver mere udfordrende at have et ligeså aktivt sexliv som tidligere. Mænd kan også opleve udfordringer i sexlivet, fx problemer med rejsning og sværere ved at få orgasme. Det har heller ikke en hormonel forklaring (som fx lavere testosteron), men skyldes langt oftere åreforkalkning. Kroniske sygdomme som kræft, hjertekarsygdomme, KOL, inkontinens, overvægt, depression, prostataforstørrelse og sukkersyge kan også indvirke på sexlivet og lysten, og jo ældre vi bliver, jo større er risikoen for dem. Det kan påvirke vores selvopfattelse at blive kronisk syg, og det kan gøre det sværere at føle sig attraktiv og begæret, og det kan påvirke parforholdet. På den anden side kan sex og erotik være med til at give kvalitet til relationen. Så hvis man ikke kan dyrke sex på grund af en kronisk sygdomme, er det en god idé at have fokus på nærværet på andre måder. Selvom der er lidt flere udfordringer, når vi bliver ældre, så behøver det ifølge Ditte Trolle ikke bremse dig fra at nyde sex med din partner. Hvis du oplever udfordringer i dit sexliv, så opfordrer Ditte dig til at følge de her råd:
-
Tjek livsstilen Et godt helbred er en forudsætning for et godt sexliv. Tag et kig på de sædvanlige skurke som røg, overvægt, stress og for lidt motion. Alle fire øger risikoen for åreforkalkning, og det går ud over sexlivet.
-
Snak med hinanden Hvis dit sexliv med din partner har forandret sig, så vær ikke bange for at italesætte og tale om jeres behov. Måske er der kommet kronisk sygdom i vejen, som har forandret jeres relation. Et godt sexliv kommer ikke af sig selv, så giv jer begge plads til at tale åbent om jeres udfordringer.
-
Snak med lægen Selvom læger ofte har svært ved at tale med deres patienter om sex, så vær ikke bange for at tage udfordringer op med din læge. For det handler ikke kun om livskvalitet - hvis ens sexlyst pludselig bliver dårligere, så kan det være første advarsel om et medicinsk problem - fx er der en sammenhæng mellem rejsningsproblemer og hjertekarsygdome.
-
Snak med en sexolog Hvis I ikke selv kan løse det, og ej heller lægen, så overvej at kontakte en sexolog. En sexolog kan hjælpe med problemer som fx manglende lyst, orgasmeproblemer, for tidlig sædafgang og følelser af angst, skam og skyld. Titlen sexolog er dog ikke beskyttet, så sørg for at vælge en med omhu.
-
Knibeøvelser Bækkenbunden er musklerne, som holder dig sammen forneden, og de har en tendens til at blive svagere med alderen, og derfor er det vigtigt at holde den ved lige. Ligesom du går i fitnesscenteret og træner, er det på samme vis vigtigt at træne de her muskler med knibeøvelser.
-
Styrk rejsningen Tidligere mente man, at rejsningsproblemer i de fleste tilfælde havde en psykologisk årsag, men efterhånden har det vist sig, at hos fire ud af fem mænd med impotens kan man påvise en fysisk årsag - oftest åreforkalkning. Ved alvorlig åreforkalkning vil blodkarrene være så stive, at det for nogen er begrænset hvor meget effekt man kan få af Viagra (som ikke påvirker lysten, men blot gør penis stiv). Viagra er ofte det første man prøver ved rejsningsbesvær, men da det er medicin, kan det have bivirkninger, som man skal være opmærksom på.
Hvad med hormontilskud?
Generelt er det sådan, at kvinder, der har haft et godt og lystfyldt sexliv før overgangsalderen, også har det efter overgangsalderen. Nedsat sexlyst handler mere om ens helbred, relationen til partneren og tilfredsheden i livet i det hele taget end hormonbalancen. Hvis du oplever tørre slimhinder, så kan du overveje at bruge østrogen i form af stikpiller, som ikke har nogle alvorlige bivirkninger. Hvis du derimod får østrogentilskud i form af piller, plaster og creme kan det give ømhed i brysterne og der kan være en øget risiko for brystkræft, hvis du tager dem i ti år eller mere, og i begyndelsen vil der også være øget risiko for blodpropper. Du kan også vælge at bruge et godt smøremiddel under sex - vælg silikonebaseret, for det virker i længere tid end de vandbaserede. En mand skal have unormalt lavt indhold af testosteron i blodet før det giver mening at behandle med testosteron. Hvis han har normale testosteronværdier, vil han ikke få større sexlyst af et tilskud. Tværtimod vil han nok i stedet bliver mere hidsig, aggressiv og få uren hud og forstørret prostata. Nogle kvinder kan opleve et tilskud af testosteron har positiv virkning på deres sexlyst, særligt når de er oppe i årene. Men der er en meget stor placeboeffekt, når man behandler nedsat sexlyst, da vores lyst oftere er noget, der foregår mellem ørerne end mellem benene. Testosterontilskud kan også medføre bivirkninger for kvinder som uønsket hårvækst og bumser, og øget risiko for åreforkalkning, forhøjet blodtryk og påvirkning af stofskiftet. Så hav det i mente, hvis du overvejer hormontilskud.
Sex efter 50 - noget at se frem til
Da jeg havde læst Dittes bog, sad jeg tilbage med en større ro i sjælen. For jeg gik fra at (naivt) have troet, at mit sexliv stoppede, når jeg blev 50, til rent faktisk at glæde mig over, at mit sexliv sandsynligvis fortsætter til jeg er langt op i årene. Ja måske sidder jeg endda og flirter på et plejehjem en dag og finder mig en elsker der! Sex er meget mere end en dyrisk lyst - sex er nærvær, omsorg, nydelse, og livsglæde. Og behovet for det forsvinder ikke, bare fordi vi bliver 50. Men vores forhold til sex forandrer sig - når vi bliver ældre, jagter vi ikke kun orgasmen, men vi får i stedet et større fokus på nærhed, berøring og samværet med sin elskede. Som Ditte så fint skriver i sin bog: “Skal man partout have sex som en 25-årig, når man er 75 for at bevise, at man er lykkedes med at blive ældre på “den rigtige måde”?” Nej. I stedet bør vi se vores sexliv efter 50 fra en ny vinkel. Det, som jeg tog med fra Dittes bog er, at dit sexliv ikke behøver forsvinde efter 50. Men det forandrer sig og der kommer nye, spændende muligheder for nærvær og kærlighed. Og dem vil jeg glæde mig til.
Hvor kan du lære mere?
Du kan købe Ditte Trolles bog her eller låne den på biblioteket. Ditte tilbyder også foredrag om sex for sundhedspersonale, foreninger, virksomheder, skoler. Emnerne er oftest sex og erotik, kvindesygdomme, overgangsalder og hormoner. Kontakt hende her for at høre mere om mulighederne for et foredrag.
Om Ditte Trolle:
Ditte Trolle er gynækolog og har arbejdet som overlæge på Aarhus Universitetshospital, Skejby. I 2012 udgav hun sin første bog, Sex efter 50. Hun underviser læger, medicinstuderende, apotekspersonale, seksualvejledere og hvem der ellers gerne vil vide mere om sex, kvindesygdomme eller hormoner.
Vil du gerne have praktiske øvelser i, hvordan du bevarer et godt sexliv efter de 50?
Så kan du blive medlem af min online yogaplatform Hormonyoga For Kvinder. Her kan du finde online yogaprogrammer bl.a. for sensualiteten og tiden efter overgangsalderen. Du får også et kartotek af nærende opskrifter til at holde hormonerne og kroppen i balance og en vidensbank, hvor du bl.a. kan lære om hvad du kan gøre ved lav sexlyst og du bliver en del af vores kvindefællesskab i mit lukkede facebooknetværk 'Hormonyoga for kvinder'.
Få en gratis prøveperiode her uden binding >
Abonnementet er uden binding og kan opsiges når som helst.
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller opret dig som bruger for at skrive en kommentar