Endometriose - når svære menstruationssmerter er en sygdom
Har du oplevet at blive syg af din menstruation?
Hvis du døjer med meget smertefulde menstruationssmerter, så er den her episode af min podcast Kvindeliv til dig.
I forbindelse med at Marts er Endometriosis Awareness Month, inviterede jeg Louise Dreisig ind til at dele om hendes oplevelse med endometriose.
Selvom denne sygdom er en relativt ofte forekommende tilstand, er det stadig en af de mest misforståede og undertiden oversete sundhedsproblemer, der påvirker millioner af kvinder over hele verden. I den her podcastepisode udforsker vi, hvad endometriose er, hvordan det påvirker kvinder, og hvad der kan gøres for at øge opmærksomheden omkring denne tilstand.
Louise er journalist og forfatter af bogen 'Bloody Hell - Syg af menstruation', hun står også bag bloggen af samme navn, hvor hun fortæller mere om sygdommen både på et faktuelt og personligt plan.
Lyt til episoden her:
Der er mange kvinder som gennem deres liv har oplevet menstruationssmerter, men for nogle kan smerterne være ekstra smertefulde, hvilket kan skyldes en anden årsag, som fx denne sygdom
Hvad er endometriose?
Endometriose er en kronisk sygdom, hvor væv, der normalt kun findes i livmoderen (kaldet endometriet), begynder at vokse uden for livmoderen. Dette væv kan findes i andre områder af bækkenet som æggestokkene, tarmene, blæren eller endda andre organer. Når en kvinde med denne sygdom har sin menstruation, bløder også dette ekstra endometrievæv, ligesom det inden i livmoderen. Dette kan forårsage alvorlig smerte, inflammation og dannelse af arvæv. Af kvinder i den fødedygtige alder er det omkring 5-10%, der har det.
Hvordan påvirker sygdommen kvinder?
Endometriose kan have en dybtgående indvirkning på en kvindes liv. Her er nogle af de mest almindelige måder, det påvirker kvinder på:
-
Smerter: Smerte er det mest fremtrædende symptom. Kvinder kan opleve intense menstruationssmerter, under samleje og i nogle tilfælde endda konstant smerter.
-
Infertilitet: Sygdommen kan føre til infertilitet, da det kan blokere æggelederne og forstyrre æggestokkenes funktion.
-
Mave-tarmproblemer: Det kan påvirke tarmene, kan forårsage smerter, forstoppelse og diarré.
-
Blæreproblemer: Man kan opleve problemer med blæren, som fx smerte ved vandladning og hyppig trang til at urinere.
-
Mental sundhed: Den kroniske smerte og usikkerheden omkring sygdommen kan føre til stress, angst og depression.
Hvordan behandler man endometriose?
Selvom sygdommen kan være en udfordrende tilstand at behandle, er der flere tilgange, herunder både konventionel medicin og naturlige midler, der kan hjælpe kvinder med at håndtere deres symptomer. Det er dog vigtigt at bemærke, at behandlingen bør ske under opsyn af en kvalificeret læge, og at effektiviteten af de forskellige metoder kan variere fra person til person. Her er nogle behandlingsmuligheder, inklusive naturlige midler:
-
Smertestyring: Smertelindring er ofte en primær bekymring for kvinder med denne sygdom, fordi den ofte er fulgt af meget svære menstruationssmerter. Smertestillende midler som ibuprofen kan hjælpe med at lindre smerter i løbet af menstruationsperioden. Naturlige midler som varmepude på maven, afslapningsteknikker som meditation og yoga, fx hormonyoga eller hot yoga, samt akupunktur og akupressur kan også hjælpe med at lindre smerter.
-
Kostændringer: Nogle kvinder fortæller, at kostændringer kan hjælpe med at reducere inflammation og symptomer. En antiinflammatorisk kost rig på friske frugter og grøntsager, fuldkorn, og fisk med højt indhold af omega-3-fedtsyrer kan være gavnlig. At minimere indtaget af raffineret sukker og mættet fedt kan også hjælpe med at kontrollere inflammation.
-
Urtemedicin: Nogle naturlige midler har vist sig at have antiinflammatoriske og smertestillende egenskaber, såsom ingefær, kanel og curcumin (det aktive stof i gurkemeje). Kvinder bør dog konsultere en sundhedsfaglig eller urteekspert, før de begynder at bruge urter i behandlingen.
-
Supplerende terapier: Nogle kvinder har haft gavn af supplerende terapier som akupunktur, massage, kiropraktor og osteopati til at lindre smerte og forbedre deres livskvalitet. Disse behandlinger kan hjælpe med at lindre muskelspændinger og forbedre kroppens generelle funktion.
-
Hormonbehandling: Dette er en mere konventionel behandlingsmetode, hvor hormonelle præparater, såsom p-piller eller hormonspiral, kan bruges til at kontrollere væksten af endometriosevæv og reducere smerte. Hormonbehandling har dog bivirkninger og bør diskuteres med en læge.
-
Kirurgi: I nogle tilfælde kan kirurgi være nødvendig for at fjerne væv eller reparere skader forårsaget af tilstanden. Dette er normalt reserveret til tilfælde, hvor andre behandlinger ikke har været effektive, eller fx i forbindelse med behandling for infertilitet.
Det er vigtigt at huske, at behandling af endometriose er individuel, og hvad der virker for én kvinde, virker måske ikke for en anden. Det er afgørende at konsultere en sundhedspersonale, der er specialiseret i sygdommen, for at udvikle en skræddersyet behandlingsplan. Naturlige midler kan indgå som en del af denne plan, men de bør altid bruges med forsigtighed og under vejledning fra en professionel.
Du kan læse mere om Louise og finde hendes bog 'Bloody Hell'.
Har du spørgsmål til podcasten eller ønsker til kommende afsnit? Så er du altid velkommen til at kontakte mig på support@lauragrubb.dk
Det betyder mere, end du aner, hvis du vil støtte op om Kvindeliv ved at give os en anmeldelse på iTunes eller dele om podcasten på de sociale medier, når du lytter med. Forhåbentligt gør det, at endnu flere kan lytte med og få glæde af den viden og erfaringer, både jeg og mine gæster deler.
Prøv Hormonyoga mod menstruationssmerter
Vil du gerne prøve hormonyoga mod smerterne? Så har jeg et kursus til dig, hvor du får de bedste yogaøvelser, akupressur og en beroligende meditation.
Om Laura Grubb
Jeg hedder Laura, og min passion er at vise dig, hvordan du får et liv i bedre balance ved at forstå dig selv gennem din menstruationscyklus og hormoner. Jeg er oprindeligt uddannet cand.soc i Service Management, men valgte efter et stressammenbrud at uddanne mig som hormonyogalærer og kostvejleder med speciale i hormonsystemet. Mit ønske er give dig værktøjerne til at få en krop i balance, samtidig med du lærer, hvad der kendetegner dig som kvinde og hvordan du kan gøre din menstruationscyklus og hormonbalance til din største styrke. Det er min mission – og jeg glæder mig til at have dig med på rejsen.
Følg med på Instagram, Facebook og Youtube
Ansvarsfraskrivelse
Information i dette blogindlæg har kun til formål at informere og oplyse. Indholdet er et resultat af Lauras egen research og erfaringer. Indholdet er ikke tænkt som en erstatning for rådgivning af en læge eller anden sundhedsrådgiver eller anden information fundet på et produkt eller pakke. Brug ikke indholdet til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller sygdom, eller til at udskrive medicin eller anden behandling. Tal altid med din læge eller anden sundhedsrådgiver, før du tager nogen medicin, kosttilskud, urter eller foretager nogen behandling for et helbredsproblem. Hvis du har eller mistænker, at du har et medicinsk problem, kontakt din læge omgående. Afvis ikke lægelig rådgivning og afvent ikke at søge lægehjælp på grund af noget, du har lært via min hjemmeside og andre kanaler. Information og udtalelser vedrørende kosttilskud og præventionsmidler er ikke evalueret af Sundhedsstyrelsen og er ikke tiltænkt at diagnosticere, behandle eller eliminere nogen sygdom.
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller opret dig som bruger for at skrive en kommentar