Vitex agnus castus mod PMS og uregelmæssig cyklus

Vitex agnus castus

Har du hørt om vitex agnus castus?

Måske har du hørt mig fortælle om det, som et kosttilskud der bl.a. kan hjælpe på ømme bryster, humørsvingninger, høj prolaktin, lav progesteron og fertiliteten.

Men den her urt er ikke for alle, og derfor er det en god idé at undersøge, om det er det rigtige for dig, før du begynder at bruge det.

Det er mit ønske at hjælpe dig med, ved at fortælle dig:

  • Hvad det er

  • Hvordan det virker

  • Hvem det er for - og ikke for

  • Hvordan du bruger det

  • Forbehold

Hvad er Vitex agnus castus?

Denne urt er også kendt som munkepeber eller kyskhedstræ, er et urtemiddel, som har vundet popularitet inden for kvindens sundhed og velvære og har været kendt for sine mange egenskaber i århundreder.

Historien om den her urt går tilbage til det gamle Grækenland, hvor munke brugte det til at undertrykke deres seksuelle lyster. I dag bruger kvinder det til at forbedre deres hormonelle balance og håndtere en række kvindelige sundhedsproblemer (og det undertrykker heldigvis ikke kvinders sexlyst).


Hvordan virker det?

Vitex siges at støtte hormonel balance ved at påvirke hypofysen, hvilket regulerer frigivelsen af hormoner som østrogen og progesteron. Urten alene indeholder ikke hormoner, så det handler ikke om at tilføje hormoner udefra eller stimulere æggestokkene til at lave flere hormoner. Den påvirker hjernen, som regulerer hormonsystemet.

Den virker ved at få hypofysen til at skrue ned for produktionen af prolaktin. Prolaktin er et hormon, som hjælper med at producere brystmælk og forebygger ægløsning efter en kvinde har født, så lavere niveauer af prolaktin kan øge chancen for ægløsning. Når prolaktin falder, så stiger luteiniserende hormon (LH), som er det hormon der er med til at sikre, at ægløsning foregår. Når der er ægløsning, så produceres der progesteron.

Men måske tænker du - jamen, jeg har ikke født for nylig? Du kan stadig godt have høje prolaktiner-niveauer alligevel. Der er nemlig en sammenhæng mellem prolaktin og dopamin. Dopamin er en neurotransmitter, som giver os en lykkefølelse indeni, og dopamin hjælper samtidig med at holde niveauet af prolaktin nede. Jo mere dopamin, jo mindre prolaktin. Hvis vi mangler dopamin, så kan prolaktinniveauerne stige, og nogle gange nok til at det blokerer for ægløsning.

Her er en visuel forklaring af, hvordan det foregår:

Vitex agnus castus

Problemet handler om dopamin

Så problemet er i virkelig lav dopamin. Hvad sænker dopamin, tænker du måske? Inflammation og frie radikaler. Alkohol og stoffer kan også få dopaminniveauet til at falde, og når dit liv mangler nydelse, kan det få dit dopaminniveau til at falde. Med andre ord vender vi tilbage til stress, som er det jeg ofte vender tilbage til som nøglen for hormoner i balance.

Vitex kan dog være en hjælp, fordi den binder sig til dopamin-2- receptorer, og har en stimulerende effekt. 

Afstressende effekt

Den virker også beroligende, fordi den beroliger nervesystemet ved at sænke tempoet på HPA-aksen, som er den funktion, der regulerer din stress. 


 vitex agnus castus


Hvem er det for - og ikke for?

Det kan være en mulighed for dig, som døjer med:

  • Uregelmæssige menstruationscyklusser

  • Manglende menstruation, især hvis det skyldes for højt prolaktin

  • Præmenstruelt syndrom (PMS) og præmenstruel dysfori (PMD), især psykisk som fx irritabilitet

  • Fertilitetsproblemer, fx ved mangel på progesteron eller for kort lutealfase (nestingfase)

  • Kraftige menstruationer

  • Ømme bryster

  • Præmenstruel væskeophobning

  • Præmenstruel akne

Det frarådes til dig, som:

  • Har PCOS

    • Det skyldes, at den kan få LH til at stige, som i forvejen er højt hos kvinder med PCOS. Hvis LH allerede er høj, så kommer der sjældent en stigning i LH, og det kan blokere for ægløsning. Har du PCOS, vil jeg anbefale dig kun at tage den i samråd med din læge eller behandler.

  • Døjer med depression eller kronisk træthedssyndrom

    • Det kan give træthedssymptomer, fordi det påvirker HPA-aksen. Det kan også skubbe til en depression, så den forværres. Så døjer du med depression eller udtalt træthed, så tag den kun i samråd med en behandler.

Sådan bruger du vitex agnus castus

Du kan tage det som tabletter eller en tinktur. Jeg selv har været glad for den fra Solaray. Følg anvisningen på pakken for dosering eller rådfør dig med din behandler.

Her er nogle flere gode råd:

  • Tag det om morgenen
    Hypofysen er mest responsiv over for den prolaktin-sænkende effekt om morgenen. Så tag det om morgenen, gerne på tom mave.

  • Begynd i din follikulære fase (openingfasen)
    Fordi det hjælper med at stimulere ægløsning, er det vigtigt at tage den tidligt i den follikulære fase, dvs. lige efter din menstruation, og fortsætte indtil din menstruation.


  • Hold pause under menstruationen
    At holde regelmæssige pauser kan fastholde dens effekt bedre. Hvis du har en regelmæssig cyklus, så hold pause under menstruationen, ca. de første 5 dage af din cyklus. Har du ikke en regelmæssig cyklus, kan du tage det 25 dage fra din seneste menstruation og holde pause i 5 dage, indtil din cyklus bliver regelmæssig.

  • Undgå at bruge for tidligt efter et p-pille stop
    Når du stopper med p-piller, begynder æggestokkene og hypofysen at kommunikere med hinanden for første gang i mange år. Giv den her proces et par måneder til at genfinde sig selv, før du bruger det til at stimulere hypofysen. For gode råd til et p-pille stop, læs mit blogindlæg her.

  • Tag ikke vitex, hvis du er i fertilitetsbehandling med IVF
    At kombinere med IVF kan resultere i bivirkninger som æggestokke overstimulering. Undgå at bruge vitex i denne periode, og rådfør dig med din behandler, hvis du er i tvivl.

  • Tag det ikke for længe
    Hvis du tager det for at få en regelmæssig cyklus, så virker den bedst de første 3-6 måneder. Derefter kan effekten stilne af. Tag den derfor helst i 6 måneder, og hold en pause for at se, om cyklusserne fortsætter med at være regelmæssige. Hvis du bruger det mod PMS-symptomer, er det fint at tage over længere tid.

  • Giv det ikke til teenagere
    Unge piger under 18 år har endnu ikke en fuldt udviklet hypothalamus-hypofyse-æggestokke kommunikation, så undgå at forstyrre den med vitex. Når det så er sagt, er det en mildere behandling end p-pillen, som har en række alvorlige bivirkninger.

  • Du kan opleve, at din cyklus bliver længere
    Når du booster progesteron, så kan din menstruationscyklus forlænge sig med et par dage. Så det kan være, at din menstruation er en smule forsinket, når du bruger vitex.

Du skulle gerne kunne se en effekt inden for 3-6 måneder. Hvis du ikke oplever en effekt, så stop med at tage det. Oplever du bivirkninger som udtalt træthed eller depression, så stop brugen. 

Er det her en god løsning for dig?

Hvis du ikke har PCOS eller tendens til depression, så kan det muligvis være løsningen til dig, som døjer med PMS eller uregelmæssige cyklusser, og som indtil nu ikke har fundet nok lindring med værktøjer som kost, yoga og livsstil.

Når det er sagt, så er det her et kosttilskud, og det kan ikke stå alene som et quickfix til hormonubalancer. Der er vi nødt til også at addressere de underliggende årsager, som skaber den lave dopamin og progesteron.

Sørg altid for at rådføre dig med din egen læge, før du begynder et nyt kosttilskud, da der kan være unikke forbehold, som du skal tage højde for.

Hvis det virker for dig, så tyder det på, at du har en dopamin-mangel, som er en god idé at adressere, også selvom det hjælper på den korte bane.

Jeg ved dog af egen erfaring, at når man er en travl og passioneret kvinde med mange bolde i luften, kan det være svært at integrere selvomsorg hver eneste dag. Der kan vitex være en god støtte til at skabe indre stabilitet, foruden bevægelse med hormonyoga, en blodsukkerstabil kost og en afstressende livsstil.

 


Vil du gerne understøtte din hormonelle balance bedst muligt?

hormonyoga for kvinder

Så skal du prøve hormonyoga. Det er nænsomt men effektivt middel til at få hormonerne tilbage i balance igen, hvor alle kan være med, uanset om du har prøvet yoga før eller ej. Du kan få en gratis prøveperiode på min online yogaplatform. Her får du adgang til alle mine yogavideoer, meditationer og akupressurøvelser.

Du bliver også en del af vores lukkede facebookgruppe, hvor du kan sparre med andre kvinder om cyklus, hormoner, yoga og alt det der handler om at være kvinde.

Prøv gratis her


Og nu vil jeg gerne høre fra dig – hvordan er din oplevelse?

Fortæl mig i kommentarerne:

• Har du prøvet vitex - og hvordan virkede det for dig?

Jeg ville elske at høre fra dig 🥰

Kærlig hilsen


Laura Grubb signatur




Om Laura Grubb


headshot-laura-300x300

Jeg hedder Laura, og min passion er at vise dig, hvordan du får et liv i bedre balance ved at forstå dig selv gennem din menstruationscyklus og hormoner. Jeg er oprindeligt uddannet cand.soc i Service Management, men valgte efter et stressammenbrud at uddanne mig som hormonyogalærer og kostvejleder med speciale i hormonsystemet. Mit ønske er give dig værktøjerne til at få en krop i balance, samtidig med du lærer, hvad der kendetegner dig som kvinde og hvordan du kan gøre din menstruationscyklus og hormonbalance til din største styrke. Det er min mission – og jeg glæder mig til at have dig med på rejsen.

Følg med på InstagramFacebook og Youtube



Ansvarsfraskrivelse

Information i dette blogindlæg har kun til formål at informere og oplyse. Indholdet er et resultat af Lauras egen research og erfaringer. Indholdet er ikke tænkt som en erstatning for rådgivning af en læge eller anden sundhedsrådgiver eller anden information fundet på et produkt eller pakke. Brug ikke indholdet til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller sygdom, eller til at udskrive medicin eller anden behandling. Tal altid med din læge eller anden sundhedsrådgiver, før du tager nogen medicin, kosttilskud, urter eller foretager nogen behandling for et helbredsproblem. Hvis du har eller mistænker, at du har et medicinsk problem, kontakt din læge omgående. Afvis ikke lægelig rådgivning og afvent ikke at søge lægehjælp på grund af noget, du har lært via min hjemmeside og andre kanaler. Information og udtalelser vedrørende kosttilskud og præventionsmidler er ikke evalueret af Sundhedsstyrelsen og er ikke tiltænkt at diagnosticere, behandle eller eliminere nogen sygdom.

Jeg er ikke forhandler af kosttilskud og jeg har ingen økonomisk fordel i at anbefale kosttilskud.

Hormonspiralen - dens fordele og ulemper
Perimenopausen og menopausen - det skal du være forberedt på

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!