Opskrift på Østrogen Detox Smoothie

Østrogen Detox Smoothie Laura Grubb sund mad hormoner cyklus menstruationscyklus udrensning smoothies sund snack drikke

Sidste år tog jeg en DUTCH Complete test.

Det er sådan en, som fortæller en masse om, hvordan dine hormoner som fx østrogen, progesteron, testosteron og kortisol har det.

Men den måler ikke kun dine niveauer af hormonerne.

Den kigger også på, hvor god du er til at nedbryde hormonerne og udrense dem fra kroppen.

Og der fik jeg lidt af en overraskelse.

Min krop var nemlig ikke særlig god til at nedbryde østrogen.

Østrogen kan udrenses gennem tre veje

Når kroppen har brugt østrogen (helt korrekt kaldes det østradiol), skal det nedbrydes.

Og der er tre varianter, den kan vælge imellem:

 • 2-OH
  Det her er den gode østrogenmetabolit, som vi gerne vil have mest af.
 • 4-OH
  Det her er den østrogenmetabolit, vi helst ikke vil have for meget af - den kan nemlig være med til at skade dine celler og i værste fald øge risikoen for cancer.
 • 16-OH
  Den her er bedre end 4-OH, men vi skal hellere ikke have alt for meget af den.

Vi nedbryder til alle tre typer - men det handler om at have den rigtige fordeling. Mest 2-OH og så lidt af de to andre.

Hvilken gætter du på jeg havde for meget af?

Ja, av, jeg havde alt for meget 4-OH.

Du kan se det her på min test:

Til gengæld er min krop sandsynligvis ufattelig god til at methylere (faktisk så godt, at jeg overmethylerer - methylering er en biokemisk proces, som også er vigtig for at din udrensning fungerer optimalt). Derfor mærker jeg sandsynligvis ikke virkningen af den dårlige østrogenmetabolit (endnu).

Men det er ikke godt hverken at nedbryde til den dårlige østrogenmetabolit eller at overmethylere.

Derfor tog jeg straks handling, da jeg fik resultaterne!

Jeg satte i gang med en masse kosttilskud og nye vaner for at skifte østrogenudrensnings-spor, som jeg gennemgår på mit kursus Cyklus i Balance.

De tre faser

Når kroppen skal udrense østrogen foregår det i tre faser:

 • Fase 1: Leveren nedbryder til en af de tre østrogentyper
 • Fase 2: Herefter konjugeres østrogenet ved hjælp af methylering, så det bliver ufarligt og kan transporteres ud af kroppen
 • Fase 3: Dine tarme hjælper til at transportere østrogenet ud af kroppen

Hvis du har problemer med din udrensning, så skal du dog addressere det hele bagfra - altså starte med fase 3, derefter fase 2 og til sidst fase 1.

Du kan sammenligne det med et badekar - hvor fase 1 er kvaliteten af vandet, du putter i, fase 2 er afløbet og fase 3 er rørene, som vandet transporteres væk i. Selv hvis du får det reneste vand, så vil badekarret stadig løbe over, hvis du ikke sørger for, at du eliminerer godt nok. Derfor er det vigtigt, at du starter med at adresse fase 3, så fase 2 og herefter fase 1.

Du kan dog også addressere alle tre faser på én gang, som jeg gjorde:

 • Jeg tog tilskud af DIM (Diindolylmethane), som hjælper til at nedbryde østrogen i 2-OH varianten mere end 4-OH varianten
 • Jeg tog tilskud af broccolispirer (sulphorafan) og hørfrø, som hjælper på fase 2 (det er det som den her smoothie er inspireret af)
 • Jeg tog tilskud af Calcium D-Glucarat, som hjælper på fase 3

Og så tog jeg også ekstra probiotika for mine tarme, ændrede min kost og fik en masse andre tilskud for at hjælpe mine hormoner tilbage i balance igen.

Mange af de her tilskud som fx DIM og Calcium D-Glucarat findes desværre ikke på det danske marked, så jeg købte mine via iherb.com. Konsulter gerne med en behandler, før du begynder nogle af de her tilskud, så du er sikker på det er tilpasset din unikke situation.

OBS: Undgå kun at tage DIM - og undgå helst også at begynde på nogle af de her tilskud uden først at have fået testet dine hormoner fx med DUTCH complete og gennemgået dem af en behandler. Ellers skyder du i blinde. Hvis du kun tager tilskud med DIM kan det faktisk forværre dine problemer, fordi du ikke har sikret dig, at dine 'afløb' og 'rør' fungerer optimalt endnu.

Hvis du vil lære mere om østrogenudrensningen, kan jeg varmt anbefale dig at følge Carrie Jones på instagram - hun har nogle meget udførlige IGTV videoer, hvor hun gennemgår det hele.

En af de ting, jeg opfandt i den proces, var den her Østrogen Detox Smoothie.

Den smager formidabelt godt, og er fantastisk for din lever og østrogenudrensning.

Opskrift på Østrogen Detox smoothie:

Ingredienser:

 • En moden banan
 • 1 stor håndfuld frosne økologiske (vilde) blåbær (fx fra Rema1000)
 • En lille håndfuld frosne granatæblekerner (eller hindbær) (fx fra Rema1000)
 • 1/2 dåse fed kokosmælk (vær OBS på om det er en BPA-fri dåse - eller endnu bedre, køb den bedste kokosmælk der findes: Aroy-D eller Chaokoh - det er dem, som thailændere bruger, og de kender deres kokosmælk)
 • 2 spsk broccolispirer
 • 1-2 spsk knuste hørfrø
 • Lidt lakridspulver (hvis du er lakrids-fan som mig! Smager fantastisk med hindbær. Men den kan sagtens udelades)
 • Vand til det dækker ingredienserne

 

Put alle ingredienserne i en blender (jeg bruger fx Nutribullet - det er en af de meste geniale blendere, nem at rengøre, kraftig og du kan tage din smoothie med på farten. Jeg er så glad for den, at jeg lige har udskiftet min gamle til en ny version. Jeg knuste også mine hørfrø i min Nutribullet).

Blend - og drik.

Den smager formidabelt godt - man skulle virkelig ikke tro, at den var så sund for kroppen.

OBS: Sørg for at vælge økologiske bær og så vidt muligt også de andre ingredienser. Pesticider kan være belastende for din lever, så du kan ligeså godt spare den det ekstra arbejde, nu du er i gang med at hjælpe den!

Hvorfor er den her Østrogen detox smoothie så god for udrensningen?

Hvis du vil drikke din Østrogen detox smoothie som et måltid eller hvis du har tendens til et sensitivt blodsukker, fx ved PCOS, så kan det være en godt idé at tilføje et planteprotein som fx ærteprotein.

Du kan også udskifte kokosmælken med andre typer plantemælk - jeg synes bare det er rart med fedmen fra kokosmælken til at gøre smoothien rigtig cremet.

Vil du gerne lære mere om, hvordan du finder ud om du har østrogenubalance - og hvad du kan gøre ved det?

Så skriv dig op til at få besked, så snart jeg holder næste gratis webinar om de 5 trin til en Hormoner i Balance i forbindelse med næste hold af Hormoner i Balance - det gør du lige her >


Om forfatteren:

Jeg hedder Laura, og min passion er at guide dig til et liv i mere balance ved at forstå dig selv gennem din cyklus og hormoner. Med min baggrund som yogalærer og kostvejleder ønsker jeg at give dig værktøjerne til at finde vejen til en krop i balance, samtidig med du lærer om, hvad der kendetegner dig som kvinde og hvordan du kan gøre det til din største styrke. Det er min mission – og jeg glæder mig til at få dig med på rejsen.


Ansvarsfraskrivelse 

Information i dette blogindlæg og video har kun til formål at informere og oplyse. Indholdet er et resultat af Lauras egen research og erfaringer. Indholdet er ikke tænkt som en erstatning for rådgivning af en læge eller anden sundhedsrådgiver eller anden information fundet på et produkt eller pakke. Brug ikke indholdet til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller sygdom, eller til at udskrive medicin eller anden behandling. Tal altid med din læge eller anden sundhedsrådgiver, før du tager nogen medicin, kosttilskud, urter eller foretager nogen behandling for et helbredsproblem. Hvis du har eller mistænker, at du har et medicinsk problem, kontakt din læge omgående. Afvis ikke lægelig rådgivning og afvent ikke at søge lægehjælp på grund af noget, du har lært via min hjemmeside og andre kanaler. Information og udtalelser vedrørende kosttilskud og præventionsmidler er ikke evalueret af Sundhedsstyrelsen og er ikke tiltænkt at diagnosticere, behandle eller eliminere nogen sygdom.


Sådan laver du et menstruations- eller nymåneritual
Du kan bruge hormonyoga for fertiliteten

1 kommentar

Naya Thayssen
 

Hej Laura, 
Er der nogle behandlere, som du kan anbefale ift. at få taget hormontesten?

Dbh. Naya

Læs mere
Læs mindre