Sådan bruger du hormonyoga mod PMS

Hormonyoga mod PMS

Vidste du, at du kan bruge hormonyoga mod PMS?

Hormonyoga kan hjælpe med at lindre symptomer på PMS og andre hormonelle ubalancer hos kvinder.

PMS, eller præmenstruelt syndrom, er en tilstand, som mange kvinder lider af hver måned. Symptomerne kan variere fra person til person, men kan omfatte humørsvingninger, irritabilitet, depression, hovedpine, oppustethed og smerter i brystet og underlivet.

PMS-symptomerne kommer af en ubalance mellem østrogen (østradiol) og progesteron. Det viser sig, når østrogenniveauet er for højt i forhold til progesteron i ugerne op til menstruationen. Det ujævne forhold kan både skyldes for lavt progesteron og for højt østrogen eller en af delene. Fokus i behandling vil derfor være at booste progesteron og stabilisere østrogen.

Hormonyoga er en yogaform, der fokuserer på at stimulere kroppens hormonproduktion og regulere hormonniveauerne. Det kan gøre det lettere for kroppen at håndtere PMS-symptomer og andre hormonelle ubalancer. Forskning viser at regelmæssig yoga kan være med til at reducere præmenstruelle symptomer som fx humørsvingninger, ømme bryster, oppustethed og irritabilitet.

En anden fordel ved den her type yoga er, at det kan gøres hjemme i stuen. Der er ingen grund til at tage til et yoga-studio eller et træningscenter, da mange af øvelserne kan udføres med blot en yogamåtte og et roligt sted at øve sig.

Hvis du lider af PMS eller andre hormonelle ubalancer, kan de her yogaøvelser være et godt supplement til din nuværende behandling. Men det er vigtigt at huske, at det ikke er en erstatning for lægelig behandling. Hvis dine symptomer er alvorlige eller påvirker dit daglige liv, bør du altid søge råd fra en læge.

Samlet set kan hormonyoga være en effektiv og naturlig måde at lindre PMS-symptomer og andre hormonelle ubalancer på. Ved at dyrke den her type yoga regelmæssigt og tage sig af kroppen med sunde vaner som en balanceret kost og tilstrækkelig hvile, kan du forbedre dit helbred og trivsel på lang sigt.

Principper bag hormonyoga mod PMS

  • Reducering af stress

    En af de primære årsager til udfordringer med PMS er stress. Stress øger mængden af kortisol, som sænker mængden af progesteron ved at stjæle af pregnenolon, der danner progesteron, og blokere for progesteronreceptorerne, og det skaber en ubalance i forholdet mellem østrogen og progesteron. Derfor anbefaler jeg dybe vejrtrækninger og beroligende stillinger inspireret af vandelementet fra Traditionel Kinesisk Medicin.

  • Fokus på hofter og inderlår

    I inderlårene løber tre meridianer vigtige for hormonbalancen - nyre, lever og milt. Nyremeridianen kan påvirke stressniveauet, levermeridianen kan påvirke leverens evne til at nedbryde hormoner som fx østrogen, og miltmeridianen påvirker blodsukkeret og insulin, som i for høje niveauer kan øge mængden af testosteron og omdannelsen af testosteron til østrogen. Følelsesmæssige og fysiske spændinger vil for kvinder ofte ophobe sig omkring hofterne og i psoas. Desuden kan stress sætte sig i psoasmusklen, som kan påvirke kønsorganerne og fordøjelsen, der også kan være udfordret. Derfor indgår der øvelser, der arbejder med de her områder, i hormonyoga mod PMS. I mit kursus mod PMS på min platform Hormonyoga for kvinder inkluderer jeg desuden et særligt akupressurpunkt, der stimulerer alle tre meridianer.

  • Twist for fordøjelsen
    Leveren nedbryder østrogen, og derefter skal det transporteres ud af kroppen via tyktarmen. Derfor er det vigtigt at have en fordøjelse i balance. Det kan yogatwists hjælpe med, så brug dem til at massere de indre organer indefra for at stimulere udrensningen og skabe balance i østrogen.

  • Slip den indre vildkvinde løs

    I perimenopausen og nestingfasen af cyklussen hvor der kan opleves ubalancer mellem progesteron og østrogen kan vores indre vildkvinde komme frem i form af voldsomme humørsvingninger og færre hæmninger i at udtrykke vores virkelige følelser. Derfor bruger jeg også øvelser, der frigør vreden og tillader os selv at omfavne alle sider af os selv. Det kan fx være at ryste kroppen, danse frit, råbe, eller fri bevægelse. Det handler om at øve sig i at mærke sine behov og turde give udtryk for dem.

  • Fokus på hjertet og medfølelse

    Det kan være udfordrende at elske os selv og andre, når vi er tynget af PMS og alle andre symptomer på østrogendominans. Samtidig kan det være svært at acceptere at have unormale hormonniveauer, og de symptomer det medfører. Hjælp dig selv med at finde indre medfølelse ved at fokusere på hjertet, fx i en hjertemeditation eller medfølelse-meditation.

5 yogastillinger mod PMS

Duen - Eka Pada Rajakapotasana

Den her stilling giver et dybt og afspændende hoftestræk, som stimulerer inderlårsmeridianerne og ophobede spændinger i hofterne.

Sådan kommer du ind i stillingen: Start på alle fire og placer dit højre knæ ud foran dit højre håndled. Skub venstre knæ bagud og sænk hoften mod gulvet, indtil du føler en strækning i højre hofte og lår. Hold stillingen i 5-10 dybe vejrtrækninger, og gentag på den anden side.

Hormonyoga mod PMS


Universalstræk - Jathara Parivartanasana

Stillingen hjælper til at stimulere fordøjelsen og beroliger sindet.

Sådan kommer du ind i stillingen: Lig på ryggen med dine ben strakt ud foran dig. Bøj dit højre knæ og træk det ind mod brystet. Hold din venstre hofte i gulvet, mens du drejer dit højre knæ over til venstre side af kroppen. Stræk din højre arm ud til siden med håndfladen nedad. Vend dit hoved mod højre og ret din venstre arm ud til siden med håndfladen opad. Hold stillingen i mindst 5-10 dybe vejrtrækninger, og gentag på den anden side ved at bøje venstre knæ og dreje til højre side.

Hormonyoga mod PMS


Dragen - Ardha Hanumanasana

Stillingen afspænder psoasmusklen, som kan påvirke fordøjelsen og vejrtrækningen. Den stimulerer desuden mave- og miltmeridianen og andre meridianer i hofterne.

Sådan kommer du ind i stillingen: Start på alle fire, og træk dit højre ben frem mellem dine hænder. Sænk venstre knæ ned på gulvet, og flyt dit højre ben så langt fremad, at du føler en strækning i højre hofte og lår. Placer dine hænder på gulvet på begge sider af dit højre ben, og hold stillingen i 5-10 dybe vejrtrækninger. Gentag på den anden side ved at trække venstre ben fremad og sænke højre knæ ned på gulvet.

Hormonyoga mod PMS


Squat - Malasana

Den her stilling afspænder området omkring hofterne og inderlår og stimulerer bækkenbunden.

Sådan kommer du ind i stillingen: Stå med dine fødder lidt bredere end skulderbredde fra hinanden og drej dine tæer lidt udad. Sænk dig ned i et squat, og forsøg at bringe dine hæle ned mod gulvet. Hold din ryg oprejst, og bring dine hænder sammen i en bøn foran brystet, eller placér dem på gulvet foran dig. Skub forsigtigt dine knæ udad med dine overarme for at strække lysken og åbne hofterne. Hold stillingen i 5-10 dybe vejrtrækninger, og kom derefter op i en stående position.

Hormonyoga mod PMS


Liggende sommerfugl

Den her stilling hjælper med at åbne hofterne og øge blodgennemstrømningen til bækkenområdet.

Sådan kommer du ind i stillingen: Sæt dig på gulvet med bøjede ben og lad fødderne røre hinanden. Lad knæene falde ud til hver sin side og læn dig tilbage, eventuelt på en pude. Lad hænderne hvile ud til hver side eller læg dem på maven (hara).

Hormonyoga mod PMS




 

Prøv yoga mod PMS gratis

Har du lyst til at prøve hormonyoga mod PMS? Så prøv mit kursus mod PMS via min app. Du får yogaøvelser mod PMS, akupressur og en meditation til at bringe ro i din krop og reducere PMS.

Hormonyoga mod PMS

Du kan få adgang til kurset 7 dage gratis uden binding via min yogaplatform Hormonyoga for kvinder. Der får du desuden også en masse andre hormonyogavideoer, meditationer og akupressur specialdesignet til dit hormonsystem.

Prøv gratis her



Om Laura Grubb

headshot-laura-300x300

Jeg hedder Laura, og min passion er at vise dig, hvordan du får et liv i bedre balance ved at forstå dig selv gennem din menstruationscyklus og hormoner. Jeg er oprindeligt uddannet cand.soc i Service Management, men valgte efter et stressammenbrud at uddanne mig som hormonyogalærer og kostvejleder med speciale i hormonsystemet. Mit ønske er give dig værktøjerne til at få en krop i balance, samtidig med du lærer, hvad der kendetegner dig som kvinde og hvordan du kan gøre din menstruationscyklus og hormonbalance til din største styrke. Det er min mission – og jeg glæder mig til at have dig med på rejsen.

Følg med på InstagramFacebook og Youtube

Ansvarsfraskrivelse

Information i dette blogindlæg har kun til formål at informere og oplyse. Indholdet er et resultat af Lauras egen research og erfaringer. Indholdet er ikke tænkt som en erstatning for rådgivning af en læge eller anden sundhedsrådgiver eller anden information fundet på et produkt eller pakke. Brug ikke indholdet til at diagnosticere eller behandle et helbredsproblem eller sygdom, eller til at udskrive medicin eller anden behandling. Tal altid med din læge eller anden sundhedsrådgiver, før du tager nogen medicin, kosttilskud, urter eller foretager nogen behandling for et helbredsproblem. Hvis du har eller mistænker, at du har et medicinsk problem, kontakt din læge omgående. Afvis ikke lægelig rådgivning og afvent ikke at søge lægehjælp på grund af noget, du har lært via min hjemmeside og andre kanaler. Information og udtalelser vedrørende kosttilskud og præventionsmidler er ikke evalueret af Sundhedsstyrelsen og er ikke tiltænkt at diagnosticere, behandle eller eliminere nogen sygdom.

Sådan brugte jeg de fire faser i min menstruationscyklus til at få det, jeg drømte om
Sådan laver du et menstruations- eller nymåneritual

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!